Az almapiacot is elérte az orosz-ukrán háború: komoly gondok akadtak a szállításban

Az almapiacot is elérte az orosz-ukrán háború: komoly gondok akadtak a szállításban

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán háború kitörésekor leállt az Oroszországba irányuló szerb almaexport. A fennakadást néhány napon belül megoldották, a szállítás kerülő útvonalon folytatódik. A szerb almaágazat jelentős mértékben függ az orosz feldolgozóipartól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Ukrajna elleni hadműveletek hírére néhány napra leállt az Oroszországba irányuló szerb almaexport, ám március 1-jétől ismét megindult a szállítás. A szerb alma kerülő útvonalon, Belaruszon keresztül jut el a rendeltetési helyére - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Szerbia teljes, évi 175 ezer tonnás almakivitelének csaknem 75%-át, több mint 130 ezer tonnát adja el az oroszoknak, így az ágazat mértékben függ Oroszországtól. A szállítmányok célba juttatására végül utat találó szerb exportőrök fizetési nehézségekről, csúszásokról is beszámoltak, mivel közben az oroszokat kizárták a SWIFT bankrendszerből. Belarusz mellett Szerbia a másik európai ország, amely nem léptetett életbe szankciókat Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt, illetve kimaradt a 2014-es embargóból is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06