Egy helyben toporog a lengyel almaágazat

Egy helyben toporog a lengyel almaágazat

agrarszektor.hu
Lengyelországban a Mezőgazdasági Minisztérium adatbázisa alapján a Sad24 portál az áruházláncok átlagos almafelvásárlási árait vette górcső alá. Néhány sporadikus kivételtől eltekintve a lengyel szupermarketek kilogrammonként 3 PLN (260 Ft/kg) alatti árat fizetnek a termelőknek, és elemzők szerint ez a szint a következő hetekben sem változik majd.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez kényelmes helyzet a szupermarketek számára, mivel a felvásárlási árak a rögzített eladási árhoz képest stabilak. Azzal, hogy a lánc tudja, mennyi árut adnak el és mennyi marad a nyakán, könnyen képes kiszámítani a szükséges rendelési mennyiségeket, és a lehető legolcsóbban vásárolhat, hogy növelje a nyereségességet. A gyümölcstermesztők számára azonban az új év immár 3 hónapos tárolást jelent, és a hűtésre használt áram egyre drágul. A termelő szemszögéből nézve ahogy telik az idő az alábbi grafikonnak enyhe emelkedő tendenciát kellene mutatnia - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az áruházláncok szemszögéből nézve persze más a helyzet: a kínálati szint magas, egyelőre rengeteg alma van a piacon, bőven lehet válogatni. A helyzet kicsit sem hasonlít 2020 tavaszára, amikor a szupermarketeknek versenyezniük kellett az almáért, és ráfizetéssel adták el, mert akkora hiány volt belőle a piacokon. A népszerű almafajták felvásárlási árai az őszi-téli időszakban eddig nem mutattak jelentős változást, ami nehezíti a termelők helyzetét, mivel az export üteme továbbra is lassú.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?