Egyre több ukrán árut szállító kamion tűnik fel Lengyelországban

Egyre több ukrán árut szállító kamion tűnik fel Lengyelországban

agrarszektor.hu
Korábban kezdődött és korábban is ér véget az alma betakarítása Lengyelországban – az ipari almáért még mindig 1 PLN/kg (93 Ft/kg) körüli árakat fizetnek a feldolgozók. Az idei szezonban nem alakultak ki nagy sorok a feldolgozóüzemek átvételi pontjain, viszont az utóbbi hetekben egyre többször tűntek fel elsősorban moldáv, valamint ukrán sűrítményt szállító kamionok a feldolgozó üzemek közelében, ami nem nyerte el a helyi termelők tetszését.

A szokásosnál jóval korábban kezdődött meg az alma betakarítása Lengyelországban – de nem csak itt, mivel a forró augusztus miatt ez egész Európára jellemző volt. Ha előbb kezdődött, előbb is fog befejeződni, gondolhatnánk, de a helyzet ennél egy kicsit érdekesebb: szeptember végére a lengyel almaültetvények háromnegyedén már végeztek a szürettel, hiszen kevesebb almát kellett leszedni. Számottevő mennyiségben már csak Jonagold, Szampion és Idared található a fákon, de talán még fontosabb, hogy az ipari alma nagy része is betakarításra került. Ebben az idei helyzet drasztikusan különbözik a tavalyitól, amikor először mindenhol az étkezési, frisspiacra szánt gyümölcsöt szedték le, és az ipari almát akár november végéig (egyes helyeken december elejéig) is a fákon hagyták -írja a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy másik, fontos különbség, hogy az idei szezonban nem alakultak ki kígyózó sorok a feldolgozóüzemek átvételi pontjain, azaz elmaradtak a tömeges, egyszerre történő beszállítások – amelyek nyilván mindig lefelé rántották a feldolgozók által kínált átvételi árakat. Ennek a magyarázata egyszerű: ennyire kevés az alma Lengyelországban,a tavalyi volumenhez képest 30 százalék körüli a visszaesés. A kínálati hiány miatt a lengyel ipari alma átvételi ára az 1 PLN/kg (92,5 Ft/kg) szint körül alakul, termesztőkörzettől függően, de a legnagyobb körzetekben ez az ár általánosnak mondható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nincs és szeptember folyamán nem is volt  jelentős hullámzás az ár alakulásában – a hónap végén, az utóbbi napokban jelentősebb mennyiségű áru érkezett be a felvásárlókhoz, így átmenetileg 1-2 groszyval csökkent ugyan ez a szint, de ez valószínűleg hamarosan kisimul. Nagyobb problémát jelenthet, hogy Lengyelországban az utóbbi hetekben egyre többször tűntek fel elsősorban moldáv, valamint ukrán sűrítményt szállító kamionok a feldolgozó üzemek közelében, ami nyilván nem nyerte el a helyi termelők szimpátiáját. Ágazati források szerint a lengyel almalé-koncentrátum készletek szintje egészen minimális, gyakorlatilag említésre sem méltó – ennek egyik legfőbb oka, hogy már tavaly is nagyon jó ára volt a sűrítménynek a világpiacon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?