Erre senki sem számított: meglepő dolog történt az élelmiszerárakkal a világon

Erre senki sem számított: meglepő dolog történt az élelmiszerárakkal a világon

agrarszektor.hu
Tovább csökkent az alapvető termények ára a nemzetközi piacokon júniusban - hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A nemzetközi élelmiszerkosár havi árváltozását követő FAO élelmiszerár-index bár 2,3 százalékkal süllyedt május óta, így is 23,1 százalékkal haladja meg a tavaly júniusi értékét. A júniusi esés a növényi olajok, gabonafélék és cukor nemzetközi árának csökkenését tükrözte, miközben a tejtermékek és húsfélék drágultak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gabonafélék árindexe 4,1%-kal zuhant május óta, így is meghaladva a 2021 júniusi szintjét. Hiába a júniusi 5,7%-os csökkenés a búza árában, egy éves távlatban 48,5%-ot nőtt az alindex. A júniusi csökkenés egyszerre fakad az új aratás szezonális hatásából, a kedvezőbb termelési feltételekből egyes nagy termelőknél és a jobb orosz termelési kilátásokból - derült ki a FAO élelmiszerár-indexéből. A szemestermények ára 4,1%-kal zsugorodott, azonban ezzel együtt is 18,4%-kal drágább tavaly nyárhoz képest. A kukorica ára 3,5%-kal esett egy hónap alatt a megnövekedett argentin és brazil szezonális készletek, tovább az amerikai termelési körülmények javulása miatt.

A növényi olajok árindexe 7,6%-kal esett május óta. A pálmaolaj árában éreztette hatását a fontosabb termelők kibocsátás-növelése és az indonéziai készletek bővülése. A napraforgó- és szójaolaj szintén olcsóbb lett a mérséklődő globális importkereslet és a költségnövekedés miatt. A cukor árindexe 2,6%-kal zsugorodott egy hónap alatt - a második hónapja tartó csökkenésnek köszönhetően az elmúlt félév legalacsonyabb értékét mérték a FAO szakemberei. A trendet leginkább a globális készletekre vonatkozó előrejelzések befolyásolták, illetve a lassuló globális gazdasági növekedés.

Bár a FAO élelmiszerár-index már a harmadik hónapja csökkent júniusban, ennek ellenére nem távolodott el túlságosan a márciusi történelmi csúcsától. A drágulást generáló tényezők nem szűntek meg létezni, gondolok itt a globális keresletre, egyes országok kedvezőtlen időjárására, a magas termelési és szállítási költségekre, a járvány okozta megakadásokra az ellátási láncban, súlyosbítva az ukrajnai háború okozta bizonytalanságokkal

- mondta Maximo Torero Cullen, a FAO vezető közgazdásza.

Mindeközben a FAO húsárindexe 1,7%-ot erősödött egy hónap és 12,7%-ot egy év alatt, új rekordot döntve. Minden húsféle drágult, kiemelten a baromfihús, minden idők legmagasabb értékét produkálva, melyben közre játszott az ukrajnai háború és a madárinfluenza terjedése miatti szűkös globális készletek. A tejtermékek ára 4,1%-kal nőtt május és 24,9%-kal tavaly június óta. Az összes tejtermék drágult, élen a sajttal a megnövekedett importkereslet és a kínálat körüli aggodalmak miatt. A tejpor ára az intenzív kereslet és a szűkös ellátás miatt drágult.

Növekvő gabonatermelés várható

FAO szakértői megemelték 7 millió tonnával a 2022-es globális gabonatermelésre vonatkozó becslésüket, így az elérheti a 2 792 millió tonnát - olvasható a Gabonakészletek és -igények gyorsjelentése kiadványban. Ez még így is 0,6%-kal marad el a tavalyi kibocsátási szinttől. A korrekció oka főként a szemestermények termelés-bővülése, melyek kibocsátása 2022-ben elérheti az 1 501 millió tonnát, csupán 0,5%-kal elmaradva a 2021-es szinttől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?