Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Két erősen zaklatott év után örömteli a stabilitás az élelmiszer-alapanyagok piacon. Még korai lenne hátradőlni, ezért fontos, hogy a figyelmünket a globális éhezés csökkentésén tartsuk, mivel a globális élelmiszerárak még így is magasak, egyes alapvető élelmiszereknél kiugróan, a rizs is folyamatosan drágul, továbbá a jövőbeli készletek körül is akadnak bizonytalanságok
- mondta a FAO vezető közgazdásza, Maximo Torero.
Leginkább a növényi olajok álltak az index zuhanása mögött, miután 6,7%-os globális piaci árcsökkenésükkel az elmúlt közel két év legalacsonyabb szintjére jutottak. A pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzése mind csökkent decemberben a nyomott globális importkereslet, a szezonálisan megemelkedett dél-amerikai szójatermelés és az alacsonyabb nyersolajár okán. A FAO gabonaár indexe 1,9%-kal csökkent november óta. A déli féltekén zajló betakarítási munkálatok növelték a búzakészleteket, míg Brazília a globális kukoricapiacra helyezett nyomást. Mindemellett a rizs ára emelkedett az ázsiai erős kereslet és az exportőr országok valutájának dollárral szembeni leértékelődése miatt.
A húsfélék indexe 1,2%-kal zárt alacsonyabban decemberben, mivel az olcsóbb marha- és baromfihús ellensúlyozni tudta a sertés- és birkahús drágulását. A marhahús árára a gyenge kereslet hatott, míg a szárnyasoknál a bőséges tartalékok játszottak szerepet. A sertéshús árának emelkedését az ünnepi - főként európai - kereslet fűtötte. Ezzel szemben a tejtermékek 1,2%-kal drágultak novemberhez képest, megtörve egy öthónapos csökkenő trendet. A sajt drágulása és a szűkülő piac domináltak az indexben, ellensúlyozva a vaj és tejpor csökkenő árát. A cukor esetében 2,4%-os áremelkedést regisztráltak a FAO szakértői főként a termésre negatívan ható indiai időjárási körülmények és a thaiföldi és ausztrál betakarítási munkálatok csúszása miatt.
Visszatekintés 2022-re
A FAO élelmiszerár-index 2022-ben jelentősen magasabb szinteken járt, mint az azt megelőző évben, ami - együtt a 2021-es csúcsokkal - komoly elakadásokat és élelmezésbiztonsági aggodalmakat okozott az alacsony jövedelmű és élelmiszerimportra szoruló országok körében. Ennek eredménye a FAO által inspirált „élelmezési sokk ablak” elosztási eszköz lett, melyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hívott életre. Az év során a búza és kukorica ára rekordszinteket értek el. A növényi olaj árindex 2022-es éves átlaga szintén csúcsot döntött, miközben a tejtermékek és húsfélék mutatója 1990 óta nem látott magasságokban járt.