Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy a PNT által képviselt főzdék egy része nem vásárolt fel gyümölcsöt, részben mert vannak főzdék, amelyek értékesítési csatornái a Covid időszakában megszűntek, vagy jelentősen beszűkültek, ezért jelentős készletekkel rendelkeznek. Egyes főzdéknek pedig a koronavírus, illetve az elmúlt időszak gazdasági hatásai következtében sajnos olyan mértékű likviditási gondjaik keletkeztek, amelyek miatt nem tudtak újabb gyümölcsöket felvásárolni.
Azok a főzdék, amik vásárolnak, azért teszik, mert népszerű az adott gyümölcsfajtából főzött pálinkájuk vagy új termékkel akarnak megjelenni a piacon. Ezért idén a sárgabarack mellett vettek málnát, feketeribizlit, fekete berkenyét és persze hagyományos alapanyagokat is, mint például a szilva, birs, cseresznye, cigánymeggy, alma. Nem lehet elmenni amellett, hogy magát a gyümölcsfelvásárlást a jövőbeni bizonytalanságok negatívan érinthették: az energiaválság hatására már látható a vendéglátóipari egységek megszűnése, ha pedig ténylegesen elkezdődik a szállodák és az éttermek tömeges bezárása, akkor megint csak órisái gödörbe kerül a pálinkaszektor csakúgy, mint a koronavírus-járvány idején. Akkor pedig nem meglepő módon nincs értelme sok gyümölcsöt vásárolni.
A gyümölcsök beszerzési áraiban szintén nagyon lehet érezni a növekedést, ami nem meglepő, mivel 25-35%-os növekedésről beszélünk, de volt olyan is, hogy ez az 50%-ot is elérte. A sárgabaracknál országosan a nettó 280-450 forintos ársáv volt a jellemző. Mihályi László, mint fogalmazott, a pálinkafőzdék esetében van több, nehezen kikerülhető, költségnövelő elem, mint a gyümölcs, a munkabérek, az energia és a csomagolóanyag. Korábban tágabb volt a főzdék mozgástere, kereshettek olcsóbb szereplőket, de ma már ki vannak szolgáltatva a piacnak.
Az energiaárak brutálisan elszabadultak, a gázárban például 13-15-szörös a költségnövekedés, az üveg szinte csak importból érkezik, és előállításának nagy energiaigénye, valamint a forint gyengülése miatt import üvegek ára nagyjából 70-100 százalékkal emelkedtek egy év alatt, ráadásul további áremelkedés várható. A dugókról és a címkékről pedig még nem is beszéltünk. A sornak azonban itt még mindig nincsen vége, hiszen mindezeken kívül ott vannak még az adók és a kötelezően fizetendő díjak, amikre egyáltalán nincs ráhatásuk. Ha mindezeket összeadjuk, akkor a szakember szerint nagyjából 40 százalékos áremelésre lenne szükség, de jó esetben is ennek mindössze a felét lehetne érvényesíteni az árakban, mivel egyszerűen nem fogadna el többet a piac.