Újabb csapás érte a magyar pálinkafőzdéket: vagyonokat bukhatnak januártól

Újabb csapás érte a magyar pálinkafőzdéket: vagyonokat bukhatnak januártól

agrarszektor.hu
2024-től tőbb százezer forintot bukhatnak a magyar pálinkafőzdék a kötelező visszaváltás és a Mohunak töréstesztre beküldeni előírt üvegek miatt. A főzdéket ráadásul piaci problémák is sújtják, emellett pedig az EPR-rendszer bevezetése, és a borászoknak kedvező szabályozás is nagy veszteségeket okoz az ágazatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az anyagi mellett nagy adminisztratív terhet jelent a hazai pálinkafőzdéknek a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR), még azoknak is, akik modern programot használnak a szigorú jövedéki nyilvántartáshoz, amiben az EPR-t is be lehet rögzíteni - mondta el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke. A szakember beszélt arról is, hogy minden terméknél - függetlenül attól, hogy esetenként csak az üvegbe töltött pálinka más, de ugyanaz az alkoholfoka - külön-külön le kell mérni az üveget, a dugót, a címkét és a kapszulát. Az összesítést már a program elvégzi, de a különböző űrtartalmú üvegeknél ugyanezt az adminisztrációt minden egyes típusra meg kell ismételni, márpedig üvegből nagyon sokféle van - írta meg a Világgazdaság.

Az első, 2023. III. negyedéves bevallásnál az okozta a legnagyobb problémát, hogy mindenki az utolsó pillanatban próbált az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerbe (OKIR-kapu) bejelentkezni, ami leterhelte a rendszert. Mihályi László elmondta azt is, hogy a pálinkapiacon már jóideje jelentős a visszaesés, az EPR pedig tovább növelte a terheket. A tehernövekedést jól érzékelteti, hogy a jelenlegi EPR-díj a termékdíj négyszerese - ennek okára eddig még nem kaptak magyarázatot. 

Újabb jelentős pluszterhet jelent a kötelező visszaváltás

Az ágazat szereplői még meg sem emésztették az EPR-t, de januártól már jön a körforgásos gazdálkodás érdekében bevezetendő kötelező visszaváltási rendszer (DRS), ami újabb többletterhet jelent a pálinkafőzdéknek is. Egyelőre még nem látják, hogy mekkorát, hiszen a minisztériumnak csak november 30-ig kell meghirdetnie a díjakat. Mihályi László szerint most mindenki retteg, mert olyan információk is érkeztek, hogy az EPR-nél is magasabb díjak lesznek. A november 30-ai dátum is problémát okoz, mert a termékre rakódó pluszteher mértékének ismerete nélkül nem tudnak árat kalkulálni, tervet készíteni a következő évre. 

Beszállítóként a főzdéknek a tervezett áremelés előtt 30 nappal jelezni kell az árváltoztatás szándékát az áruházláncok felé. Persze, így sem biztos, hogy az áremelési terv sikeres lesz, de most, ha november 30-án jelenik meg a díjakról szóló szabályozás - amely akár este is lehet - nagyon résen kell lenni, mert december 1-jén már le kell adni az új árakat. A DRS tervezete ugyan finomodott az elmúlt hónapokban, de így is több sebből vérzik

- mondta Mihályi László. 

A szabályozás szerint mindenkinek új címkét kell gyártania, a dobozos üdítőknek, energiaitaloknak pedig új dobozt, miközben egy-egy ilyen terméknél ez legalább két-három hónapba telik, ráadásul majdnem mindenki ugyanazokkal dolgoztat - sorolta a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, hogy milyen újabb költségekkel és nehezítő tényezőkkel kell szembenézniük a piaci szereplőknek. Ez az egész pedig úgy szakad rá a piacra, hogy október közepéig még az sem volt eldöntött, pontosan milyen adatnak, és hol kell szerepelnie a címkén.

Töréstesztre kidobott pénzek

Ennél is furcsábbnak tűnik az, hogy minden egyes termékre 8, de az első tervek szerint még 12 darab üveget kell üresen, felcímkézve beküldeniük engedélyeztetésre a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-hez (Mohu), azért, hogy a januártól üzembeálló gépekkel a vállalat töréstesztet végezzen. Egy-egy pálinkafőzde ugyanolyan üvegben dob piacra akár 16-17-féle gyümölcspálinkát, ezért a pálinkakészítők nem értik, miért kell minden - csak magában a beletöltött pálinkában és a címkében különböző - termékből 8-8 üveget beküldeni. Van olyan főzde, amelyik 600 forintos üvegben forgalmazza a pálinkát, ami ugyan nem jellemző, de ha csak 300 forintos üveggel számolnak, akkor is brutális költséget jelent a Mohu töréstesztje. Egy kereskedelmi főzdének ugyanis a különböző űrtartalmú kiszerelések miatt simán lehet 50 terméke, ami csak a töréstesztre több százezer forintos többletköltséget jelent. Ehhez még hozzájön a beküldött palackok szállítási díja, amit 4 különböző helyre kell eljuttatni. 

Az orosz-ukrán háború kitörése óta egyébként is nagy nehézségekbe ütközik az üvegek vásárlása - érzékeltette a helyzet fonákságát Mihályi László. De hogy még inkább érthetetlen legyen a dolog, a PNT elnöke elmondta, hogy Mohuval közösen kiszámolták, hogy az összes főzde üvegkibocsátása - 0,35 literes, 40 fokos pálinkával töltött üvegre átlagolva - súlyban akkora mennyiség, ami a hulladékgazdálkodási cégnél a hibahatár ahhoz képest, amit begyűjteni terveznek. Vagyis, ha kimaradna ebből a pálinka, észre sem vennék - vonta le a következtetést a szakember.

Ennyi volt az ajándék pálinkáknak?

A pálinka ajándékozását gyakorlatilag ellehetetleníti az is, hogy a pálinka után reprezentációs adót kell fizetni (a borra ezt a terhet nemrégiben eltörölték, és a borászok egyébként az EPR-re is kaptak könnyítéseket). Így most azok, akik esetleg pálinkavásárlásban gondolkodtak, inkább bort fognak venni. A borászok sikerének örülünk, de azt azért látni kell, hogy ők úgy kaptak kedvezményt a reprezentációs adónál és az EPR-nél is, hogy az ő ágazatuk nem fizet szeszadót - mondta Mihályi László.

A PNT úgy véli, hogy az első számú hungarikumnak tekintett pálinkát is védeni kellene, ezért már 2016-ban kezdeményezték - akkor más, „kézzelfogható” hungarikumokra is vonatkoztatva - a reprezentációs adóteher eltörlését, majd 2020-ban újra megtették ezt, de mindkét esetben hiába. A borászok példáján felbuzdulva most újra előálltak az indítvánnyal, de már csak a pálinkára terjedően.

Azt egyébként, hogy ez mekkora kiesést jelentene a költségvetésnek, pontos adatok hiányában nem tudják megmondani. Viszont ha a pálinka forgalma megnőne például, mert nem kell reprezentációs adót fizetni, akkor a költségvetés bevételkiesésének nagy része befolyna szeszadóként, és még ott van a keletkező áfabevétel is. A szabályozás szerint egyébként csak a borászatban vásárolt borokra érvényes az adómentesség, ugyanez működhetne a piacon lévő 140-150 kereskedelmi pálinkafőzdénél is, amelyeket kis forgalomnövekedéssel megsegíthetne az adómentesség. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?