Kiderült a csúf igazság: ez állhat valójában a brutális tojásdrágulás hátterében

Kiderült a csúf igazság: ez állhat valójában a brutális tojásdrágulás hátterében

agrarszektor.hu
Míg 2022 januárjában még 50 forint körül volt a tojás átlagára, ez szeptemberre már 70 forint fölé emelkedett, mostanra pedig már a bolti megfigyelések alapján 1100-1200 forintba kerülhet egy 10 darabos doboz, vagyis a tojás darabjának átlagára elérte a 110-120 forintot. Ez azt jelenti, hogy pár év viszonylagos árstabilitás után 2022-ben 10 hónap alatt óta több mint a kétszeresére nőtt a tojás ára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptemberi jelentése alapján 20,1%-os volt az éves infláció, az élelmiszerinfláció pedig 35,2%-os, ám a tojás ezen belül is brutális mértékben, mintegy 60,2%-kal drágult. A bolti árakat nézve az októberi jelentésben feltehetőleg még magasabb lehet majd az éves tojásáremelkedés - írta meg a 24.hu.

Jelentősen megnőttek az előállítási költségek

A magyar tojástermelés jellemzően magyar boltokba megy, és csak minimális az export. A termelés azonban a becslések szerint csak a hazai igények mintegy 80%-át elégíti ki, a többi tojás importból érkezik - árulta el a Magyar Tojásszövetség alelnöke, Pákozd Gergely. A szakember elmondása alapján a tojás fogyasztói ára három lépcsőben alakul ki:

  • Termelői ár: A termelői költségek mintegy 70%-a takarmányköltség, aminél 2-3-4-szeres drágulás volt. Két jelentős búza, kukorica és napraforgó termelő ország áll háborúban egymással, ami jócskán megbolygatta a piacot, szűkítette a kínálatot, versenyt indított ezekért a termékekért. A takarmánynál világpiaci árakkal dolgoznak, így a forintgyengülés sem tett jót. Ha a költségek 70%-át kitevő takarmányra átlagban 2,5-szeres drágulást veszünk, az már 75%-os emelkedést okoz a termelői áraknál. Jelentős tétel még a tojótyúkok beszerzése/felnevelése, az energetika (fűtés, hűtés, légcsere), az állatgondozás (emberi munkaerő, gépek), az állategészségügyi, higiéniai költségek, az amortizáció, valamint a karbantartás és az új eszközök beszerzése. Az energiánál 10-20-szoros drágulások jellemzőek. A bérnövekedés költsége sem elhanyagolható, de e másik két tétellel összevetve idén mégis kevéssé jelentős. Ha úgy számolunk, hogy a költségek maradék 30%-a átlagban 15%-kal emelkedett, akkor már összességében a 100%-os drágulás is indokolt lehet. (A termelői ár jellemzően a fogyasztói ár fele körül lehet a Tojásszövetség szerint.)
  • Csomagolóhelyi ár: A termelők egy részének van ugyan dobozolója, de a tojásmennyiség zöme csomagolóközpontokba bekerül, ahonnan a csomagolóhelyi áron továbbítják az árut az üzleteknek. A csomagolókban válogatják, jelölik a tojást, dobozokba, tálcákba rakják (amelyekben aztán leemeljük a boltok polcáról), valamint gyűjtőcsomagolásba (amiben szállítani tudják). Itt a legnagyobb költség a csomagolóanyag, ami a papír árdrágulása miatt jelentősen emelkedett. Van élőmunkaköltség is, és a gépek, berendezések üzemeltetésének, a karbantartásnak és eszközbeszerzés is van költsége. A tojástermelőknél és a csomagolóknál is jellemző, hogy az eszközök, berendezések, gépek, karbantartási eszközök beszerzése mind euróhoz kötött, ugyanis a beszállítók euróban adnak árajánlatot, hogy az árfolyamingadozást kiküszöböljék. Fizetni pedig lehet euróban, vagy forintban.
  • Fogyasztói ár: A nagy áruházláncok jellemzően tendereztetik a tojásbeszállítókat, egy-egy időszakra és megadott mennyiségre, és jellemzően a legalacsonyabb áron szállítót választják ki. A végső ár persze tartalmazza a kereskedők költségeit is.

Ha az ember megnézi az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) által hétről hétre közölt csomagolóhelyi árakat, és a KSH által mért fogyasztói árakat, az látható, a két ár nagyjából együtt mozog, és évekig tojásonként 13-20 forinttal volt magasabb átlagban a fogyasztói ár, mint a beszerzési ár. Idén májustól azonban minden hónapban 20 forint fölött volt a a csomagolóhelyi és a fogyasztói ár közötti különbség, októberre pedig meghaladta a 45 forintot is tojásonként.

Nincs olcsóbban tojás

De mi történt, hogy szeptemberről októberre így kilőtt a tojás ára? Pákozd Gergely szerint ennek több oka is lehet. Az aratások alapján bebizonyosodott, hogy nem lett jó az idei termés. A takarmányt a termelők egy része előre meg tudja venni, akár egy évre is, de az már elfogyott, másoknak viszont nincs annyi tartaléka, ezért folyamatosan az aktuális áron kénytelenek vásárolni. És lehet, hogy a nemzetközi piacon éppen nem mozdul a kukorica ára, de a forint gyengülése miatt mégis drágábbá válhat. A hazai mezőgazdasági árak ugyanis együtt mozognak a tőzsdei árakkal. A szakember beszélt arról is, hogy a tojás ára évekig lemaradásban volt minden egyéb termék drágulásához képest, és most hozza be ezt a nyomott árat. Ezt pedig okozhatta a piaci túlkínálat is, a tojástermelést ugyanis nemigen lehet befolyásolni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az utóbbi években az látszik még, hogy a tojás ára sokáig nem mozdult együtt a takarmányárak növekedésével. A kukorica és a búza kilónkénti ára 2019 elején átlagban 58/65 forint, 2020 elején 57/62 forint, 2021 elején 72/75 forint, 2022 elején pedig már 86/95 forint volt, ami mostanra 138/141 forintra emelkedett. A termelőknek sokáig nem volt lehetőségük arra, hogy árat emeljenek, hogy folyamatos 1-2 forintos emelésekkel szoktassák hozzá a vevőket a megnövekedett költségek miatti magasabb árakhoz.

Pákozd Gergely feltételezése szerint szeptemberről októberre azért nyílhatott tér a termelői árak emelésére, mert a korábban az uniós piacra Ukrajnából behozott jelentős mennyiségű tojás részben kieshetett, ami a kínálatot szűkíthette és hiányt generálhatott. És mivel most nincs olcsó import tojás, így a kiskereskedők hajlandóak a magyar tojásért is többet fizetni, illetve elfogadni a termelők részéről kért áremelést. Mostanra értek el odáig, hogy a lánc minden szereplője kénytelen elfogadni a másik emelt árait, mert nincs olcsóbb tojás a piacon.

Megjelentek olyan hírek, miszerint külföldön már olcsóbb a tojás, mint Magyarországon, ám erre Pákozd Gergely azt mondta, hogy mivel a magyar piac nem teljesen önellátó, így ha az Európai Unióban lenne nagy mennyiségű, olcsó tojás, ami keresi a helyét, akkor az már itt lenne, és lenyomná az itteni árakat is. De mivel nincs, így valószínűleg más országokban sem olcsóbbak a termelői vagy a csomagolóhelyi árak, vagyis az itthoni üzletek nem tudnak olcsóbban külföldről beszerezni. Azt is hallani, hogy bejött az olcsó ukrán gabona, ahogy megindultak a szállítások. S bár ez lehet, hogy így van, de az alelnök szerint ebből a tojástermelők nem láttak eddig még semmit.

Még tovább emelkedhetnek az árak, hacsak nem lesz ársapka

A portál megkérdezte az üzletláncokat is a tojásdrágulásról. A válaszokból kiderült, hogy a tojás aktuális nagykereskedelmi árszínvonalát nagymértékben meghatározza, hogy Magyarország nettó tojásimportőr. Ebből következően az országba érkező - az elmúlt hónapokban (főleg forintban) nagy mértékben emelkedő - tojás árához igazodnak a hazai nagytételű értékesítésben alkalmazott termelői árak. Ráadásul az exportőr országokból érkező piaci és más EU-országokból kapott kapcsolódó információk is módosítják a hazai árakat. Ilyen például a sok EU-országban terjedő - és hazánkban is pusztító - madárinfluenza, amely miatt a nagy létszámú tojótyúk-állományok kivágása várható. A termelés helyreállása a biológiai átfutási idő miatt még mindig nem történt meg, és várhatóan teljesen nem is fog, mivel több termelő felhagyott a termeléssel, vagy csökkentette azt. Emiatt is erős jelenleg a (hazai) tojás keresleti piaca. Emiatt azonban további áremelkedés várható a termelői oldalról, azonban ennek pontos mértékét, illetve kifutását még nem látják.

Új fejlemény, hogy Orbán Viktor október 28-án pénteken bejelentette, újabb termékek kerülhetnek ársapka alá. Ez azonban a szakemberek szerint tovább pörgetné az élelmiszerinflációt, és így végső soron a döntéshozók szándékával ellentétes hatást váltana ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?