Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az elmúlt években egyre kedveltebbé vált a tequila Európában, főleg a koronavírus-járvány idején, amikor lényegesen többen fogyasztották otthon ezt a - még mindig némileg - egzotikusnak minősülő alkoholt. A felfutó kereslet azonban a pandémia után sem állt meg, mivel az európaiak meglehetősen rászoktak a tequilára - írta meg a Világgazdaság. Egy mexikói ágazati szervezet szerint a Spanyolországba irányuló export volumene 90%-kal ugrott meg tavaly, míg a franciák 73%-kal, a britek 68%-kal, a németek pedig 60%-kal importáltak többet, mint egy évvel korábban.
A tequila itteni népszerűségét mutatja, hogy az összeurópai térnyerés meghaladja a 23%-os globális növekedést is. Az említett országokba érkezett export volumene 2021-ben átlagosan 60%-kal nőtt. A tequila globális értékesítési volumene 2022 második felében pedig mintegy 15%-kal nőtt, messze meghaladva ezzel a teljes szeszesital-értékesítés 3%-os emelkedését. A Diageo januári adatközlése szerint a mexikói tequila a nettó árbevétel 11%-át tette ki, a Don Julio 26%-kal, a Casamigos pedig 29%-kal nőtt. Az európai fogyasztók decemberben közel 16%-kal fizettek többet ezért az alkoholért, mint egy évvel korábban, miközben a NielsenIQ adatai szerint a whisky ára 6%-kal, a vodkáé pedig 5%-kal emelkedett, míg gin ára változatlan maradt.
A helyzethez az is hozzájárul, hogy a kiváló minőségű, csakis agávéból készült tequilából jóval kevesebbet tudtak importálni Európába a koronavírus-járvány első időszakában az ellátási lánc káoszában. Ráadásul az öreg kontinensen sokkal kevesebb tequila márka van, mint az Egyesült Államokban, ahol a piac érettebb és versenyképesebb, hetente jelennek meg új termékek. A kevesebb szereplő miatt az árak is magasabbak, az európai forgalmazók ügyesen kihasználják a helyzetet, hangsúlyozzák a minőséget, az exkluzivitást, az ital prémium voltát.
A megugró igények nyomán hiány keletkezett az egyik legnagyobb agavé termesztő régióba, a mexikói Jalisco tartományban. A Bernstein adatai szerint az elmúlt 20 év során átlagosan 5-7 pesóba került egy kiló alapanyag, ám 2022 végére már 31 pesót kértek érte. A tanácsadó cég egyébként az idei év végére már kilónként 28 pesóval számol. A kereslet és a kínálat persze egyensúlyra törekszik, ám időbe telik míg ez beáll, ugyanis az agavé cserjéből az ültetéstől számított 7 év múlva lehet csak kinyerni a tequila alapanyagát.