Váratlan fordulat a magyar boltokban: meglepő dolog történik az élelmiszerárakkal

Váratlan fordulat a magyar boltokban: meglepő dolog történik az élelmiszerárakkal

agrarszektor.hu
A csúcsra ért az élelmiszerinfláció, vagyis néhány hónapon belül csökkeni fog egyes élelmiszerek ára, legalábbis alacsonyabb szintű növekedésre lehet majd számítani - közölte Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke az InfoRádióban. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin elmondta, már elkezdtek csökkenni az élelmiszerárak, különösen a tejtermékek esetében, mivel számos nagy feldolgozó kedvezményes árat ad a kereskedőknek. Hozzátette azonban, hogy az ársapka nagy gátja az árcsökkenésnek például a cukornál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jelenlegi legjobb tudomásunk szerint azt állíthatjuk, hogy néhány hónapon belül egyes élelmiszerek ára valószínűleg csökkenni fog, de az szinte biztos, hogy az élelmiszer-infláció mértéke január-februárban platózik, hacsak valami újdonság nem történik a piacon. Ennek az az oka, hogy a gabonapiacok normalizálódtak, mindenki várja az új termést, és ha az "normális" lesz az északi féltekén, akkor az a gabonák árára mindenképp "csitítólag hathat"; márpedig az élelmiszerár össze van kötve a gabonák árával. Ehhez hozzájön, hogy az energiahordozók jelenleg egy picit kedvezőbb ár mellett kerül be a termékpálya több szereplőjének a termelésébe, mint mondjuk október-decemberben

- fogalmazott február utolsó napján Éder Tamás. A tejtermékekkel kapcsolatban közölte

Az árnövekedés különböző időszakokban és különböző termékekre nézve eltérően jelentkezett, ugyanígy a platózás utáni csökkenés is valószínűleg nem egyszerre fog végbemenni. Tény, hogy a tejtermékpiacon az árcsökkenés első jelei megjelentek. Voltak is bejelentések egyes kiskereskedelmi láncok részéről. A tejhiányos piac lassan oldódni látszik.

A szakember hozzátette, azt is figyelembe kell viszont venni, hogy az egyéb költségek egyelőre nem igazán csökkentek, például a munkabérek emelkedése továbbra is fennáll, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a decemberi kiskereskedelmi forgalom 10 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenő kereslet márpedig árvisszafogó hatású.

Már az üzletekben is elkezdtek csökkenni az élelmiszerárak, különösen a tejtermékek esetében, mivel számos nagy feldolgozó kedvezményes árat ad a kereskedőknek. Ugyanakkor a kisebb feldolgozóipari beszállítók önköltségében még túl magas az energiaár aránya ahhoz, hogy ez a folyamat felgyorsuljon. A nagy energiaigényű területek, a hús- és tejipar, a száraztészták, a pékáruk esetében jó lenne lehetőséget teremteni arra, hogy újratárgyalhassák az energiaszolgáltatójukkal a szerződésüket a feldolgozó ipari szereplők

- mondta az InfoRádiónak Neubauer Katalin. Hangsúlyozta, az ársapka nagy gátja az árcsökkenésnek például a cukornál. Mint mondta, enem hangzik túl észszerűen, hiszen a cukor fogyasztói ára igen alacsony, ám emögött nagyon magas beszerzési ár van. Egyszerűen a piac nem talál a helyére, mert túlzott keresletet generál a mesterségesen nyomva tartott fogyasztói ár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?