Meglepő hírek érkeztek a magyar tojásról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Meglepő hírek érkeztek a magyar tojásról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Nem lesz hiány tojásból Magyarországon húsvétkor, de nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást a Tojásszövetség szerint. Késői vásárlás esetén ugyanis esetleg előfordulhat, hogy a vevő üres polcokkal találkozik a boltokban. Egyébként a magyar tojástermelés önmagában nem elégíti ki a hazai fogyasztói igényeket, becslések szerint nagyjából 20 százalék importra szorul az ország, ráadásul egy európai uniós megállapodás szerint az ukrán tojás is már vámmentesen érkezhet be a térségbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hiányra semmiképpen sem számíthatunk a tojásokból, de azért azt javasoljuk mindenkinek, hogy ne hagyja az utolsó időpontra a tojásvásárlárlást a húsvét előtt. Késői vásárlás esetén ugyanis esetleg előfordulhat, hogy a vevő üres polcokkal találkozik. Mivel a tyúkok egy nap egy tojást tojnak, a következő nap már valószínűleg lesz tojás abban a boltban

- mondta el az InfoRádiónak Pákozd Gergely, a Tojásszövetség alelnöke. A szakember szerint az árstop termelői oldalról nem befolyásolja a kínálatot, hiszen az a kiskereskedelmi fogyasztói árra vonatkozik, éppen ezért sokkal inkább egy konfliktust kódolt a kereskedelem képviselői, a termelők, valamint a csomagolóhelyek képviselői közé.

A magyar tojástermelés önmagában nem elégíti ki a hazai fogyasztói igényeket, becslések szerint nagyjából 20 százalék importra szorul az ország. A hazai tojásfogyasztásnál kiemelt időszak a karácsonyi, illetve a húsvéti időszak, ekkor kicsivel több importra szorul az ország, de normál időszakban a hazai tojástermelés megfelel az étkezési tojás iránti igényeknek. Pákozd Gergely beszélt arról is, hogy egy európai uniós megállapodás szerint az ukrán tojás is most már vámmentesen érkezhet be a térségbe, ám ez az áru nemcsak Magyarországra, hanem Európa más országaiba is áramlik. A vámmentes ukrán importról szóló uniós megállapodást egyébként idén áprilisban vizsgálják felül.

A globális piacon az látszik, hogy az Egyesült Államokban komoly tojáshiány van egy erőteljes madárinfluenza-fertőzés miatt, és ez Európából is szív ki tojáskészleteket. Emiatt nincsenek most nagy készletek az európai piacon. Ha az Egyesült Államban visszaáll a termelés, és megszületik a döntés az ukrán tojás jövőbeli importjával kapcsolatban, akkor lehet majd tisztán látni, hogy a meglévő termelési kapacitások miként elégítik ki az igényeket.

Az árstop miatt szezonális drágulásra nem kell számítani, viszont a tojásárak tavalyhoz képest nagyon magasak. Pákozd Gergely szerint a tojásfogyasztás ciklikusságának megfelelően a két fő szezonban van áremelkedés is, amit viszont most a fogyasztók az árstop miatt nem fognak érzékelni. Ugyanakkor a nyári szezonban visszaesik a fogyasztás, és jellemzően lefelé mozognak az árak

- jelentette ki Pákozd Gergely.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?