Ömlik az import méz az országba: kilátástalan helyzetben a magyar termelők

Ömlik az import méz az országba: kilátástalan helyzetben a magyar termelők

agrarszektor.hu
A magyar méhészek egyre rosszabb helyzetben vannak, amin nem is feltétlenül a támogatásokkal tudnának segíteni. Sokkal fontosabb lenne, hogy az állam megfékezze a főként külföldi mézhamisítást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztérium 2,8 milliárd forintos forráskerettel meghirdette a méhészek munkáját segítő idei támogatási konstrukcióit. A támogatások a méhészkedéshez szükséges új eszközök beszerzéséhez, a méhbetegségek és kártevők elleni védekezéshez, az ágazati tudás átadáshoz, valamint a mézmarketing területén jelentenek segítséget. A most meghirdetett méztámogatásokkal kapcsolatban Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke azt mondta, hogy egyre kevesebb pénzük van a méhészeknek, ezért ezeket a támogatásokat nem tudják majd igénybe venni - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember úgy véli, gondot jelent, hogy azoknak az eszközöknek, amelyekre a támogatásokat kiírták, mindig a duplájára nő az ára. A hordók például a támogatások idején 5-6 ezer forint körüli darabáron mozogtak, a hordótámogatások átutalása után viszont már 13-16 ezer forintra nőtt az áruk. Ezért, mint fogalmazott, méhészeknek a mostani támogatások helyett inkább arra lenne szükségük, hogy a mézüket jó áron el tudják adni. Ráadásul nagyon kevés méz termett az idén hazánkban, és jelenleg is kilátástalan helyzetben vannak a termelők. Az akácnézet tekintve összességében elmondható, hogy a mostani is csak egy, a közepesnél is gyengébb akácos év lett - ugyanez mondható el a repcéről is, de a facéliaméz sem lett elég. Ha pedig ilyen marad az időjárás, akkor hársméz se lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Somogyi Gyula szerint egész Európában nagyon rossz helyzetben vannak a méhészek, és, amíg az Európai Unió nem tesz rendet a mézhamisítások ügyében, addig ez nem fog megváltozni: 

Ami jelenleg komoly problémát jelent Magyarországon, az a nagy mennyiségű, vámmentes, Ukrajnán keresztül beáramló vegyes méz mellett a kínai rizsszirupból előállított akácméz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?