Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az Agrárminisztérium 2,8 milliárd forintos forráskerettel meghirdette a méhészek munkáját segítő idei támogatási konstrukcióit. A támogatások a méhészkedéshez szükséges új eszközök beszerzéséhez, a méhbetegségek és kártevők elleni védekezéshez, az ágazati tudás átadáshoz, valamint a mézmarketing területén jelentenek segítséget. A most meghirdetett méztámogatásokkal kapcsolatban Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke azt mondta, hogy egyre kevesebb pénzük van a méhészeknek, ezért ezeket a támogatásokat nem tudják majd igénybe venni - írja az Infostart.
A szakember úgy véli, gondot jelent, hogy azoknak az eszközöknek, amelyekre a támogatásokat kiírták, mindig a duplájára nő az ára. A hordók például a támogatások idején 5-6 ezer forint körüli darabáron mozogtak, a hordótámogatások átutalása után viszont már 13-16 ezer forintra nőtt az áruk. Ezért, mint fogalmazott, méhészeknek a mostani támogatások helyett inkább arra lenne szükségük, hogy a mézüket jó áron el tudják adni. Ráadásul nagyon kevés méz termett az idén hazánkban, és jelenleg is kilátástalan helyzetben vannak a termelők. Az akácnézet tekintve összességében elmondható, hogy a mostani is csak egy, a közepesnél is gyengébb akácos év lett - ugyanez mondható el a repcéről is, de a facéliaméz sem lett elég. Ha pedig ilyen marad az időjárás, akkor hársméz se lesz.
Somogyi Gyula szerint egész Európában nagyon rossz helyzetben vannak a méhészek, és, amíg az Európai Unió nem tesz rendet a mézhamisítások ügyében, addig ez nem fog megváltozni:
Ami jelenleg komoly problémát jelent Magyarországon, az a nagy mennyiségű, vámmentes, Ukrajnán keresztül beáramló vegyes méz mellett a kínai rizsszirupból előállított akácméz.