Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló barack

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló barack

agrarszektor.hu
Lengyelországban olcsóbb az import őszibarack és nektarin a tavalyinál. Idén nagyrészt elkerülték a fagyok a dél-európai nagy termelő országokat, ezért olcsóbban szállítanak a lengyel nagybani piacokra. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2021-es évben Dél-Európa őszibarack- és nektarin ültetvényei súlyos fagykárokat szenvedtek, különösen a korai fajták. A 2022-es idényben szintén jelentős fagykárokkal kellett számolni, és bár 2023-ban a fagyok hatása sokkal kevésbé drámai, különösen Spanyolországban, az időjárási körülmények most sem tekinthetők optimálisnak. Hogyan befolyásolta mindez a Lengyelországba importált őszibarack és nektarin árát? Abból a szempontból hasonlít a helyzet a korábbi évekre, hogy az időjárás megint a korai fajtákkal szemben volt könyörtelen, de egyébként a Spanyolországból, Görögországból és Macedóniából származó őszibarack és nektarin kínálata a lengyel piacon bőségesnek tekinthető. Ahogy ez lenni szokott, a nagybani árak ennek megfelelően hetek óta folyamatosan csökkennek. Különösen szembetűnő volt ez a trend júniusban, míg júliusban az áresés mértéke szelídült, főleg az őszibarack esetében - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ez azt jelenti, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a nagybani ára az inflációs környezet és minden egyéb árnövelő tényező mellett is a tavalyi vagy korábbi szint alatt maradt július közepén. Az import őszibarackot 4 PLN/kg (340 Ft/kg) áron kínálják (jellemző ártartomány: 3,5-4,5 PLN/kg, azaz 300-385 Ft/kg), míg tavaly ez még 5,5 PLN/kg (470 Ft/kg), 2021-ben pedig szintén 4 PLN/kg (340 Ft/kg) volt. A nektarinoknál némileg magasabb, 4,25 PLN/kg (365 Ft/kg) figyelhető meg (jellemző ártartomány: 3,5-5 PLN/kg, azaz 300-425 Ft/kg), de viszonylag jól induló dél-európai szüret miatt a korábbi évekhez képest sokkal markánsabban jelentkezik az árcsökkenés: 2022-ben az átlagár 5,75 PLN/kg (490 Ft/kg) volt, ami csak augusztusban mérséklődött  5 PLN/kg (425 Ft/kg) környékére, 2021 júliusának közepén pedig 5,5 PLN/kg (470 Ft/kg) körül alakult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?