Aggódnak a cégek az új erdővédelmi szabályozás miatt

Aggódnak a cégek az új erdővédelmi szabályozás miatt

agrarszektor.hu
A nagy kávé- és kakaóimportőrök szerint megvalósíthatatlan az erdőirtás megakadályozását célzó uniós jogszabály, ám a jogalkotók, a befektetők egy része és a civilek szerint kellő felkészültséggel ez nem lehet probléma. A nem alkalmazkodó cégek komoly bírsággal néznek szembe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

– írja a Reuters. Az ellenkezés annak ellenére történik, hogy maguk a vállalatok, valamint a kávé- és kakaóipar egésze önkéntes, nyilvános kötelezettségvállalásokat tettek az ellátási láncok megtisztítására, olyan harmadik felek által végzett auditok segítségével, mint a Fairtrade.

Komoly bírságot lengettek be

A múlt hónapban több nagybefektető is azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a kérdéssel kapcsolatos aggodalmak miatt a "kockázatos" ellátási láncú fogyasztási cikkeket gyártó vállalatoktól való elfordulásra kényszerülhetnek. Más befektetői csoportok szerint a program megvalósítható, és jelezték: továbbra is kitartanak az erdőirtás ellen fellépő cégek mellett.

Sok a gyakorlati kérdés

Nagyon nehéz lesz ezt a törvényt a gyakorlatban végrehajtani, mert a kávé ellátási lánca nagyon összetett, és a nyomon követhetőség nagyon nehéz

- mondta a Reutersnek Giuseppe Lavazza Group elnöke, Giuseppe Lavazza. "A szövetségünkön keresztül tárgyalunk az európai hatóságokkal, hogy megpróbáljuk megtalálni a megoldást".

Az uniós szabályokat további iránymutatás nélkül nehéz lesz végrehajtani, mondta Lavazza, rámutatva a kávéval foglalkozó közvetítők nagy számára. "A kávéellátási lánc ezen sajátos jellemzői miatt a csomagok szintjén történő nyomon követhetőség hatalmas kihívást jelent az ágazat számára, mivel a kis ültetvények esetében nem feltétlenül állnak rendelkezésre a földrajzi elhelyezkedésre és a kapcsolatokra vonatkozó információk" - tette hozzá.

A jogalkotó szerint nehéz, de megoldható

Christophe Hansen, aki az Európai Parlamentben a jogszabályról folytatott tárgyalásokat vezette, elmondta:

Nem hiszem, hogy ez lehetetlen. Az biztos, hogy kihívást jelent majd számukra, mert a kávéágazat termelői gyakran kisebb szereplők. De beépítettük a törvény szövegébe az Európai Bizottság azon kötelezettségét, hogy segítsen különösen a kistermelőknek abban, hogy képesek legyenek megfelelni a követelményeknek.

Az Oreo-gyártó Mondelez a Reutersnek elmondta, hogy nem világos, hogy az uniós hatóságok hogyan fogják ellenőrizni vagy végrehajtani ezt a törvényt. "Több párbeszédet kellene folytatni arról, hogy a gyakorlatban hogyan valósítsunk meg valamit a helyszínen" - mondta Dirk Van de Put vezérigazgató a múlt hónapban a Reutersnek adott interjúban.

Olyan nonprofit szervezetek, mint az Earthsight, a Fern és a Solidaridad szerint a törvény többnyire arra kötelezi a vállalatokat, hogy tegyenek eleget önkéntes vállalásaiknak, és ne vásároljanak többé erdőirtott területekről.

A kávé ellátási láncok nyomon követése - összetettsége ellenére - teljes mértékben lehetséges. Más ágazatok, mint például a kakaó, már jó úton haladnak afelé, hogy ezt megtegyék

- mondta Julia Christian, a Fern erdészeti kampányokkal foglalkozó jogásza.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?