Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Hetek óta tartja magát Magyarországon az az álláspont, hogy a Lidl megszegte a magyar beszállítóknak adott szavát, amikor augusztus végétől olcsó külföldi húst hozott be Magyarországra. A vádak alapja egy 2021. novemberi sajtóközlemény, amiben a Lidl Magyarország arról számolt be, hogy az állandó kínálatában szereplő baromfi és sertés frisshúsok 100 százaléka magyar beszállítóktól érkezik, emellett azt is kiemelték, hogy a széles választék mellett elsődleges a termékek hazai származása, valamint az, hogy a vásárlók kedvező ár-érték arányban kiváló minőségű húsokat vásárolhassanak. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a Lidl vállalást tett arra, hogy kizárólag magyar beszállítók termékeit kínálja majd baromfi és sertés frisshús kategóriában.
A Lidl a VG-nek most nyilatkozott az ügyben, mint mondták, nem tettek vállalást a baromfi- és a sertéshúsok tekintetében, hanem a Lidl állandó kínálatában szereplő termékek származási helyét tényszerűen kommunikálták. Tehát a bolt szerint mindösszesen arról van szó, hogy egy adott pillanatban, nevezetesen 2021 novemberében a Lidlnél teljes egészében magyar forrásból érkeztek sertés és baromfi frisshúsok, amit kommunikáltak is. Ezen túlmenően azonban semmilyen ígéretet nem tettek a jövőre nézve, hogy ez így is maradna.
A félreértés miatt a magyar sertéshúsbeszállítók, illetve a Baromfi Termék Tanács is erősen bírálta az áruházláncot. Ugyanakkor a Lidl válaszolt arra is, mi magyarázza a lengyel hús behozatalát a magyarországi boltjaiba. Közölték, az elmúlt időszakban nagymértékben megváltozott a gazdasági helyzet: a háború kitörése, az infláció, valamint az energetikai árak drasztikus növekedése mind hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére. Mindezekből kifolyólag az áruházlánc kínálatában időszakos jelleggel elérhetővé váltak importhúsok, amelyek szintén kiváló minőséget képviselnek, azonban többek között a hatékonyságnak és az alacsonyabb energiaáraknak köszönhetően normál piaci áron is olcsóbbak a magyar húsoknál. Végezetül pedig hangsúlyozták, hogy szintén az import felé tereli a piacot az a tény, hogy egyes baromfitermékek esetében nincs elegendő rendelkezésre álló mennyiség a hazai beszállítóknál, amely lefedné a keresletet. Ugyanakkor jelezték, hogy a friss szárnyasok, a friss sertés és a friss marhahúsok döntő többsége továbbra is magyar beszállítóktól érkezik az áruházakba.