Egyre több az ukrán almasűrítményt szállító kamion a lengyel feldolgozóknál

Egyre több az ukrán almasűrítményt szállító kamion a lengyel feldolgozóknál

agrarszektor.hu
Az október elején bekövetkezett enyhe visszaesést követően a szüret csúcsán ismét emelkedett a léalma felvásárlási átlagára Lengyelországban. Ugyanakkor most nem kígyóznak almával megrakott kamionsorok a a lengyel feldolgozóüzemek kapui előtt - sokkal gyakoribb látvány az ukrán sűrítményt szállító jármű. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Úgy tűnik, az idei szezonban valóra válnak a lengyel almatermesztők elvárásai és előrejelzései a keresleti piacról: mivel a kínálat alulmúlja a feldolgozóipari igényt, további áremelkedés történt a felvásárlási árakban. Az előző hét elején még a 0,61-0,64 PLN/kg (52-55 Ft/kg) közötti árak domináltak, de a hét végére már a 0,65-0,67 PLN/kg (56-57 Ft/kg) közötti sávban is történtek felvásárlások - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Termelői megfigyelések szerint annak ellenére, hogy az október közepe mindig is a beszállítási csúcsot jelentette, most nem kígyóznak almával megrakott kamionsorok a feldolgozóüzemek kapui előtt - sokkal gyakoribb látvány az ukrán sűrítményt szállító jármű. A mostani helyzet leginkább a 2007-es vagy 2017-es év alakulására hasonlít, amikor extrém fagykárok tizedelték meg a lengyel almatermést. Az idei évben nem a fagyok, hanem a nem megfelelően vagy hiányosan növényvédett, majd magukra hagyott ültetvények okozzák az ellátási hiányt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?