Váratlan fordulat a lengyeleknél: ez az almaszezon más lesz, mint a tavalyi

Váratlan fordulat a lengyeleknél: ez az almaszezon más lesz, mint a tavalyi

agrarszektor.hu
Az idei almaszezon teljesen más lesz Lengyelországban, mint amilyen a tavalyi volt. A WAPA elnöke szerint nagy eltérések lesznek az egyes fajták termései között, a 2022-es évinél lényegesen alacsonyabb volumennel. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FreshPlaza szerkesztőségének Dominik Wozniak, a Rajpol igazgatója, egyben a WAPA elnöke nyilatkozott az idei lengyel almaszezon kilátásairól.

Kifejezetten nehéz év volt a tavalyi a lengyel almaágazat számára - nem is csak azért, mert nem volt egyszerű megoldani a szüretet, hanem a szezon elején meglehetősen döcögős volt az értékesítés üteme is. A 2022-es őszi termés az utóbbi öt év legnagyobb termése volt, viszont a szedők hiánya miatt jelentős volument kényszerültünk a fákon hagyni. A szezon elején az értékesítés is nehézségekbe ütközött, különösen az alacsony árak jelentettek kihívást, de februárban fordult a kocka, és most már csaknem a teljes készlet eladásra került, úgyhogy helyzetünk kedvezőnek mondható.

Bár a Rajpol még mindig rendelkezik készletekkel, Wozniak biztos benne, hogy az új termés megjelenése előtt képesek lesznek ezeket értékesíteni.

A Rajpolnál az árualap 60%-át lengyel kiskereskedők számára értékesítjük, míg 30% az európai szupermarketláncokba kerül. A maradék 10% pedig Európán kívüli piacokon talál gazdára, így például Indiában, a Közel-Keleten és Ázsiában, de Latin-Amerika is jelentős partnerünknek számít.

Az előttünk álló 2023/24-es almaszezon más lesz, mint a tavalyi, leginkább az egyes fajták kínálatának vonatkozásában. Wozniak szerint “csaknem biztos, hogy mennyiségben az új szezon nem veheti fel a versenyt az előzővel, különösen a Jonagold és az Idared fajtáknál várható markáns visszaesés a kínálatban. Ugyanakkor a Gala, a Golden és a Red Delicious fajták igen biztatóan néznek ki, ezekből jó mennyiségekre számítunk. Egyelőre az látszik, hogy a minőséggel sem lesz gond, Lengyelország középső részén egyáltalán nincs vízhiány - ebben az évben eddig csak a jégesőkkel és egyéb időjárási problémákkal gyűlt meg a bajunk, de aszály nem fenyeget - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?