Aggasztó, ami a lengyel piacokon zajlik: mégis mi történik az almával?

Aggasztó, ami a lengyel piacokon zajlik: mégis mi történik az almával?

agrarszektor.hu
Olcsóbb most a Gala alma Lengyelországban mint tavaly. A kínálat bővülésével lefelé indult a fajta nagybani ára a helyi piacokon, pedig a 2023-asnál jóval kisebb termés várható idén.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Lengyelországban az idén a megszokottnál sokkal korábban kezdődött meg a Gala betakarítása - és nem csak a tavalyi, kifejezetten kései szürethez képest, hanem a fajtára egyébként jellemző időponthoz képest is. És bár augusztus végén a piacon még nincs jelen számottevő mennyiség, a kínálat bővülő dinamikája máris elegendő ahhoz, hogy a nagybani árak lefelé mozduljanak el - írja FruitVeB.

Ez önmagában még nem lenne problematikus, hiszen minden szezonban jelentkezik ez a trend, az árcsökkenés mértéke mégis aggodalomra adhat okot a termelők körében. Jelenleg a 70+ átmérőjű Gala alma nagybani piaci ára 2-2,6 PLN/kg (185-240 Ft/kg), a 65+/68+ átmérőjű kategóriában pedig 1,7-2 PLN/kg (155-185 Ft/kg) között alakul. A most említett ártartományok felső határán a csíkos fajták legszebb gyümölcsei kelnek el.

Ami aggasztó, hogy ezek az árak alacsonyabbak, mint a 2023/2024-es szezon kezdetén, pedig minden termésbecslés, minden piaci prognózis arra utal, hogy idén jóval kevesebb alma terem majd különösen Lengyelországban, de egész Európában is. Mi állhat a látszólag indokolatlanul alacsony szezon eleji árak hátterében? Egyetlen ok valószínűsíthető, ez pedig az, hogy egyszerre túl sok lengyel termelő gondolta úgy, hogy a lehető leghamarabb lép ki a piacra, annak érdekében, hogy elsőbbségi, korai árprémiumot érvényesíthessen, így pedig túl gyorsan nő a kínálat. Az augusztus közepe óta eltelt két hétben ezért a 70+ Gala átlagára 2%-kal csökkent, ami azt jelenti, hogy éves összehasonlításban is 2%-kal alacsonyabb, mint a tavalyi ár - megjegyzendő viszont, hogy a 2022-es kezdő árakhoz képest a jelenlegi szint így is több mint 50%-kal magasabb.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 13. 13:32