Fillérekért veszik az almát az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban

Fillérekért veszik az almát az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban

Ruda Bettina
Az alma hazánkban is rendkívül agy népszerűségnek örvend, azonban idei almatermés mintegy 150 ezer tonnával kevesebb, mint az előző évben. Ennek jelentős oka az aszályos, száraz, forró időjárásban rejlik. A fákon lévő almatermés egy része napégetett lett, amelyek védül rothadásnak indultak, ez pedig a piaci árakon is meglátszik, ugyanis a legtöbb esetben egyelőre nem ment 400 forint alá az alma ára kilónként. A szedd- magad akciók hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mutatjuk, hogy hogyan és hol juthatunk akár akár 300 forintért is almához.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Az időjárás következtében, mint ahogyan a legtöbb gyümölcs esetében az alma szüretelése is hamarabb kezdődött a megszokottnál. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB becslése szerint idén az átlagosnál gyengébb termés a belföldi étkezési és feldolgozóipari igényeket nem tudja teljes mértékben fedezni. A 2024. évi hazai almatermés jócskán alulmúlhatja a tavalyi 472 ezer tonnát. Az idén mindössze 330 ezer tonna +/- 10% magasságában várható a szüretelhető mennyiség.

Magyarországon 20 564 hektáron folyik almatermelés jelenleg és ez a szám folyamatosan csökken. Sok esetben az ültetvények elöregedtek, ez a tényező is nehezíti a korszerű termelést. A legfontosabb almatermesztő körzet továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, itt 15 136 hektár almaültetvény található, melyeken az étkezésre szánt alma mellett, jelentős mértékben az ipari termelésre szánt almával foglalkoznak. Termelnek még almát  Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyékben is. A hazánkban megtermett alma jelentős része a magyarországi piacra kerül. Az ipari alma nagy részét léüzemek dolgozzák fel, az étkezésre szánt almát pedig a hazai boltokban, piacokon találhatjuk meg. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hasonló a helyzet az Unióban is

A FruitVeb cikke szerint, az Európai Unióban egy átlagos évben 11,5-12,0 millió tonna almát termelnek, melyből nagyságrendileg 7,5-8,0 millió tonna kerül az étkezési piacokra, 3,5-4,5 millió tonna pedig a feldolgozóiparba. Az EU az évek többségében 500-600 ezer tonna almasűrítményt állít elő, ami a világ termelésének 1/3-a. Az Unió almatermésének jelentős részét, majdnem egyharmada Lengyelországból származik, idén azonban a becslések szerint a megszokottnál akár másfél millió tonna terméssel kevesebb lehet.

Fogyasztói árak alakulása

Az AKI PÁIR adatai alapján a budapesti nagyobb piacokon egy kilogramm almát a 36. és a 37. héten 398 és 799 forint között tudtunk megvásárolni. A szupermarketekben, például az Auchanban, Lidlben, Aldiban vagy Tescoban 439 és 699 forint között mozogtak az árak ugyanebben az időszakban. A Szedd-Magad akciók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen saját magunk szedhetjük le a kívánt gyümölcsöt, ráadásul olcsóbban is tudjuk megvásárolni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén is több megyében vehetünk részt az alma esetében is szedd-magad akciókon, ahol akár már 300-350 forintért tudunk többfajta almát vásárolni. Sok esetben érdemes előzetesen bejelentkezni, mert több helyen csak így tudnak vásárlókat fogadni a tulajdonosok. Az alma szedd-magad akciók több helyen már augusztusban megnyitottak, de a legtöbb ebben az időszakban, szeptemberben kezdi meg működését:

Pest megye:

Hajdú-Bihar megye

Bács-Kiskun megye

Zala megye

Fejér megye

Baranya megye

Tolna megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 19. 14:58