Emberek is megirigyelnék, ahogy a macskaeledel készül

Emberek is megirigyelnék, ahogy a macskaeledel készül

Emberi élelmiszert gyártó üzemek legszigorúbb szabályai mellett készítik Bükön a kutya- és macskaeledelt, ráadásul az alapanyagként felhasznált húsrészek is alkalmasak emberi fogyasztásra. A szinte teljesen automatizált létesítményben robotok dolgoznak, az emberek csak inkább felügyelik a gépeket. A jövőre már félmillió tonnányi készterméket előállító gyárban mindent áthat a higiéniára törekvés. Az Agrárszektor a Purina állateledel-gyárában járt, ahol a rövid látogatás alatt tucatszor kellett kezet mosni az előírások miatt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Humán élelmezési célra levágott állatokból, szigorú minőségellenőrzésen áteső növényi összetevőkből, gyakran a környékben megtermelt gabonafélékből készülnek a büki Purina állateledel-gyár termékei.

A lépcsőn például kötelező fogni a korlátot és tilos a mobilozás is, megelőzendő az elesést. Az üzem területén a közlekedés is szigorúan szabályozott: a gyalogátkelés a meghatározott pontokon lehetséges csupán, szabályos közlekedési lámpa és sorompó gátolja meg a baleseteket. Ez is ideiglenes: már készül a beruházások keretében az a megoldás, amely szintbeli eltolással oldja meg a kamionok és a gyalogos dolgozók közlekedését, ennek révén pedig a gázolás szinte kizárt lesz.

Évi 240 ezer tonna, napi 60 kamion

A gyárban, vagy helyesebben szólva inkább üzemek hatalmas területen elhelyezkedő komplexumában elválnak egymástól a nedves állateledelt előállító, úgynevezett Turul -, és a szárazeledelt gyártó Balaton-üzemek. Az egyes szegmensek számozzák, jelenleg már a 8-as Turul üzem épül.

Az ember is megehetné az idehozott húst

A gyártás nagyfokú automatizáltság mellett működik, az üzemben számos robot dolgozik. Mint a látogatáson elhangzott, nagyon kevés mozzanatot végeznek kézzel,

Az anyagmozgatást egyre nagyobb számban segítik önvezető targoncák is, amelyek emberi beavatkozás nélkül visznek tételeket az üzem egyik pontjáról a másikra.

A gyártás során rendkívüli figyelmet fordítanak a higiéniára és a minőségre, ahogy a termelésvezető megjegyezte: valójában nem is állateledelt, hanem „állatoknak készült ételeket” gyártanak. A beérkező vágóhídi alapanyagokat, így például a sertésmájat, tüdőt, pulykafarhátat vagy csirkenyakat olyan üzemekből szerzik be, amelyek humán élelmezésre vágnak állatokat, vagyis az állateledelbe szánt húst emberek is fogyaszthatnák.

Automaták és robotok főzik a vacsorát a macskáknak

A hús ipari darálókon és feldolgozó gépeken halad át, attól függően, hogy milyen állatnak, milyen igényekhez készül, lehetnek benne nagyobb húsdarabok, vagy akár egészen homogénné is alakítható. Az így nyert péphez számos egyéb alapanyagot adagolnak, így például tollisztet, a közelben termesztett gabonaféléket, rizst, kukoricát és szárított zöldségeket. A meghatározott receptúra természetesen bizalmas adatnak minősül, az összetevők adagolását pedig számítógép végzi.

Az üzemben tavaly 240 ezer tonna termék készült, jövőre már félmillió tonna a cél (fotó: Agrárszektor)Az üzemben tavaly 240 ezer tonna termék készült, jövőre már félmillió tonna a cél (fotó: Agrárszektor)

Kőkemény higiénia mindenhol

A higiénia biztosítása egyébként az egész gyár területén mindenhol hangsúlyosan jelen van. A kártevők, különösen a legyek és egyéb rovarok jelenlétének nyoma sem volt, de a munkaterületen haladva számtalan tábla figyelmezteti a dolgozókat arra, mit kell tenni, hogy ez így is maradjon.

A gyárban az élelmiszerfeldolgozókban megszokott öltözet használatos: védőruha, benti cipő, haj- és szükség esetén szakállháló. A nedves üzemekben fekete, a szárazüzemben fehér védőkesztyű és persze a dolgozók hallását védendő füldugó.

Összességében elmondható, hogy a biztonság, a higiénia és a gyártási folyamat ellenőrzésének rendszerét bármelyik humán élelmiszeripari szereplőnél, tehát emberi ételek gyártása során is megfelelőnek találná a legszigorúbb ellenőr is.

Jövőre már félmillió tonnát gyártanak

Az üzem egyébként jelenleg is fejlesztés, illetve bővítés alatt áll. Februárban jött a bejelentés, hogy a Nestlé Hungária 55 milliárd forintos értékben fejleszti a Purina állateledeleket előállító gyárát Bükön, amely beruházás nyomán 130 új munkahely jön majd létre.

A projekt lényeges része a Nestlé Hungária teljes ötéves, 2020 és 2025 közötti fejlesztési periódusának, amelynek keretében összesen 300 milliárd forintnyi értékben valósítanak meg beruházásokat mintegy 600 új álláshelyet hozva létre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02