2024. szeptember 10. kedd Nikolett, Hunor
Őrület: ennyibe kerül most egy kiló szilva Lengyelországban

Őrület: ennyibe kerül most egy kiló szilva Lengyelországban

agrarszektor.hu
Az idei évben kivételesen korán kezdődött szilvaszezon. Most kezdenek megjelenni a piacokon a középérésű fajták, a koraiak pedig egyre kevésbé elérhetőek. Ennek egyik következménye, hogy a Cacanska Lepotica ára egyre emelkedik, ahogy kevesebb és kevesebb tétel kerül forgalomba, viszont enyhe csökkenést mutat az Amers és a Mieszaniec nagybani ára – azért csak enyhe a csökkenés, mert a kínálat fokozatosan bővül.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Cacanska Lepotica nagybani ára minőségtől függően a 2,80-4,00 PLN/kg (255-365 Ft/kg) sávban mozog, ami 24%-kal magasabb a július végi szintnél, a tavalyi átlagárnál pedig 36%-kal magasabb. Egy évvel ezelőtt a Cacanska Lepotica augusztus második dekádjában kezdett el drágulni, és az átlagára akkoriban 3,00 PLN/kg (275 Ft/kg) szintig emelkedett. Az Amers nagybani ára jelenleg 4,00-4,50 PLN/kg (365-410 Ft/kg) között alakul, ami 15%-kal alacsonyabb a július végi szintnél – és ezt nehéz összehasonlítani a tavalyival, mert az előző éven a nagybani piacokon csak augusztus végén jelent meg számottevő mennyiségben ez a fajta - írja cikkében a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lengyel piacokon jelen van a magyar áru is, jellemzően 3,00-4,00 PLN/kg (275-365 Ft/kg) közötti áron – ez a szint augusztus eleje óta nem változott. A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) prognózisa szerint az idei lengyel szilvatermés volumene 106 ezer tonna körül alakul, ami 16%-kal marad el a tavalyi 127 ezer tonnás mennyiségtől.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?