Őrület, mennyiért árulják most a szilvát ezeken a piacokon: mutatjuk

Őrület, mennyiért árulják most a szilvát ezeken a piacokon: mutatjuk

agrarszektor.hu
Közeleg a szilvaszezon vége Lengyelországban, és a szokásosnál hamarabb megkezdődött a kínálat csökkenése miatti áremelkedés. A magyar importból származó gyümölcs ára a 2023-as szinthez képest gyakorlatilag nem változott, a legdrágább fajtáknál viszont az előző évhez képest jelentős, 26%-os drágulás tapasztalható.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A végéhez közeledik a szilvaszezon Lengyelországban, de a korábbi évekkel ellentétben idén nem szépen folyamatosan fog szűkülni a kínálat, hanem gyorsabban fejeződik majd be az idény. Ennek oka, hogy az idei szezon korábban kezdődött, gyorsan robbant be az értékesítés, és a rendelkezésre álló belföldi árukészlet szintje is alacsonyabb volt a szokásosnál - írja a FruitVeB. Egy további ok a gyors szezonzárásra, hogy Lengyelországban még mindig viszonylag kevés étkezési szilva kerül a hűtőházakba, mivel a piacon nagy az importnyomás, és ez a presszió a szezon teljes hosszában fennáll - vagyis nagy a kockázata annak, hogy a betárolás és a hűtve tárolás költségei nem térülnének meg.

Az utóbbi napokban a szezon végét jelezvén fajtától függően 10-14%-kal emelkedtek az átlagárak. A magyar importból származó szilva ára a tavalyi szinthez képest gyakorlatilag nem változott, a legdrágább fajtáknál viszont az előző évhez képest jelentős, 26%-os drágulás tapasztalható - bár ennek az a magyarázata, hogy tavaly jóval később kezdődött csak meg a szezon végét jelző áremelkedés. A hamarosan bekövetkező szezonvég előtt még magasabb árakra lehet, számítani, mert már vannak hírek arról, hogy az EU fő beszállítójának számító Moldovában is a szokásosnál korábban ér véget az idei szezon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?