Elképesztő, mennyiért árulják most a körtét ezeken a piacokon

Elképesztő, mennyiért árulják most a körtét ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
A tavalyinál 7%-kal alacsonyabb, de az előző évekhez képest kifejezetten magas a körte ára a lengyel piacokon. Ráadásul nem jelentkezik a betakarítást követően megszokott csökkenő ártrend sem.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A lengyel nagybani piacokon a körte szeptember elején a tavalyinál valamivel alacsonyabb árszintről indult, de a különbség nem túl nagy. Jelenleg a Conference körte ára régiótól és minőségtől függően a 3,00-4,00 PLN/kg (280-370 Ft/kg) közötti sávban alakul. Elsősorban a minőséggel kapcsolatosan merülnek fel problémák, mivel Magyarországhoz hasonlóan Lengyelországban is igen forró volt az augusztus, ami a gyümölcshéjon napégést okozott, és a gyümölcshús minőségét is rontotta - írja a FruitVeB.

A nagybani piaci átlagár egy évvel ezelőtt 3,75 PLN/kg (345 Ft/kg) volt, most 3,50 PLN/kg (325 Ft/kg) ami éves szinten 7% körüli mérséklődést jelent. Fontos ugyanakkor, hogy az árak szeptember elején nem mutatnak egyértelmű csökkenő tendenciát, ahogyan az a betakarítási időszak ezen szakaszában általában be szokott következni, ebben a tekintetben inkább a tavalyihoz hasonló helyzet alakult ki. A Központi Statisztikai Hivatal becslései szerint Lengyelországban az idei termés mintegy 6%-kal lesz alacsonyabb a tavalyinál, ami azt valószínűsíti, hogy a megismétlődik az előző szezon forgatókönyve, és az étkezési körte árai az egész idény során magasak lesznek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?