Már nem elég a magyar burgonya: szép lassan eltűnik a boltokból

Már nem elég a magyar burgonya: szép lassan eltűnik a boltokból

agrarszektor.hu
Egyre csökken a burgonyatermesztés nemcsak Európában, de Magyarországon is. Az alacsonyabb termésmennyiség miatt az utóbbi években már tavaszig sem elég a hazai krumpli, rendszerint már elfogy január végére, február közepére. Ahhoz, hogy a burgonya ma jóval kisebb jelentőségű az Európai Unió agráriumában, nagyban hozzájárult a fogyasztói szokások változása, a klímaváltozás, valamint a növényvédő szerek hatóanyagainak kivonása is.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az utóbbi években folyamatosan csökkent a burgonyatermelés az EU-ban. A termesztés erős koncentráltságát jól mutatja, hogy az unióban tavaly az 1,3 millió hektáros, betakarított terület csaknem 70 százaléka mindössze öt uniós országban összpontosult - írja a VG. Németországban (19,9 százalék), Franciaországban (15,4 százalék), Lengyelországban (14,2 százalék), Hollandiában (11,7 százalék) és Belgiumban (7,1 százalék) termesztették a legtöbb burgonyát, ezen országok pedig együtt az összterület közel 70 százalékát adták.

A termelés csökkenése összefüggésben van a klímaváltozás tényével, hiszen a burgonya a hűvösebb, csapadékosabb környezetet kedveli. Nehezíti a termelők dolgát az is, hogy az EU hatóanyag-kivonásai miatt a burgonya növényvédelme az utóbbi években nehezebbé vált. Eközben a fogyasztók - különösen a fiatalok - körében csökken a burgonya népszerűsége, nem tartják egészségesnek, és igyekeznek más, alternatív növényekkel kiváltani. Ráadásul a krumpli nem is számít bele a WHO által kívánatosnak tartott zöldségfogyasztásba, ugyanis nagyon magas a keményítő-, vagyis a szénhidráttartalma, vitaminokat és egyéb ásványi anyagokat viszont nagyon kis mennyiségben tartalmaz.

Mi a helyzet a burgonyatermeléssel Magyarországon?

A fogyasztói szokások változása meglátszik itthon is. A KSH adatai szerint a hazai fogyasztás a 2005-ös fejenkénti 66,8 kilóról, 2010-re 60,5 kilóra csökkent, majd 2017-ben érte el a mélypontját, 57,1 kilogrammal, majd 60 kilogramm körüli szintre emelkedett. A hazai fogyasztás nem éri el az EU28 átlagát, és a legalacsonyabb a V4-országok közül. A termelés is folyamatosan csökken itthon: egyes adatok szerint 1960-ban még 3 millió tonna burgonya termett, a 2000-es évek elejére ez a mennyiség 700-800 ezer tonnára apadt. A KSH szerint 2000-ben még 44 ezer hektár volt a termőterület, 2023-ban pedig már csak 8 ezer hektáron termesztettek burgonyát. Ennek megfelelően a termés mennyisége 2022-ben csak közelítette a 200 ezer tonnát, tavaly pedig ennél is kevesebb, 161,5 ezer tonna volt. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 12. 05:57