Meglepő hírek érkeztek a magyar tojásról: magához tért az ágazat itthon?

Meglepő hírek érkeztek a magyar tojásról: magához tért az ágazat itthon?

agrarszektor.hu
A 2024-es év első négy hónapjában közel egyötödével csökkent az Európai Unió tojásimportja, miközben több mint 20 százalékkal nőtt a közösség e terméket illető kivitele. Magyarországon kisebb mértékű, 8 százalékos csökkenés volt megfigyelhető a tojás behozatalában a januártól májusig tartó időszakban, ugyanakkor a kivitel mintegy 25 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. Az ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára az év első 31 hetében közel egyötödével csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg a mélyalmos tojásé 16,3 százalékkal lett alacsonyabb.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A legfrissebb előrejelzések szerint az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) júliusban megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése 2%-kal csökkenhet 2024 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, éves szinten pedig 1%-kal mérséklődhet. Az egy főre jutó tojásfogyasztás csaknem 3%-kal maradhat el az idei év harmadik negyedévében, míg 2024-ben előreláthatóan 1,5%-kal múlhatja alul a tavalyi évi mennyiséget - derült ki Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb jelentéséből.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 19%-kal, 35 ezer tonnára nőtt 2024 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva, és az import 78%-a Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott. A közösség tojás- és tojástermékexportja 21,5%-kal, csaknem 120 ezer tonnára emelkedett 2024. január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest. Az unió legnagyobb célországai az Egyesült Királyság (38%-os részesedés az exportból), Japán (18%) és Svájc (13%) voltak, amelyek együttesen 83 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségből az idei év első négy hónapjában. Az Egyesült Királyságba 4%-kal, Svájcba 16%-kal, Japánba pedig 29%-kal nőtt a kivitel a megfigyelt periódusban. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 214 euró/100 kilogramm volt 2024 első harmincegy hetében, ami 13%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A tojáságazatban az elmúlt időszak legnagyobb eredménye az volt, hogy az Európai Unió 2024. június 28-tól újra kivetette a vámokat az Ukrajnából behozott cukorra és tojásra. Ezzel az EU azokat a termelőket próbálta megnyugtatni, akik az idei év elején hosszasan és olykor eléggé látványosan tiltakoztak az ukrán áruk az unió területére történő vámmentes beáramlása ellen.

Jelentősen nőtt a tojás exportja Magyarországon

A KSH adatai alapján Magyarország csaknem 13 ezer tonna héjas tojást vásárolt a nemzetközi piacról 2024 első öt hónapjában, ami 8%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül mintegy 11%-kal több, 8 ezer tonna friss tojást szállítottak be az ország területére. A héjas tojás exportja 25%-kal, összesen 7 ezer tonnára emelkedett, ezen belül a friss tojás kivitele 532 tonna volt 2024. január-május között. Ez 9%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 49,38 forint/darab volt 2024 első harmincegy hetében, ami 18,8%-kal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától. Az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 17,6%-kal, 52,46 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé 16%-kal 61,66 forint/darabra csökkent. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 21,7%-kal, 44,25 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 22%-kal, 47,26 forint/darabra mérséklődött. A mélyalmos tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 57,60 forint/darab volt 2024 első harmincegy hetében, ami 16,3%-kal alacsonyabb a 2023. év azonos időszakának átlagáránál.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a tojás fogyasztói ára 2024 júliusában 14,7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az idei év júniusához viszonyítva azt lehetett megállapítani, hogy a tojás 4,3%-kal lett olcsóbb az egy hónappal korábbi árszinthez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 12. 05:57