Kiderült az igazság a magyarok tejfogyasztásáról: ezt jó, ha mindenki tudja

Kiderült az igazság a magyarok tejfogyasztásáról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Világszerte több mint 6 milliárd ember fogyaszt tejet és tejtermékeket, fejenként átlagosan 87 kg-ot egy év alatt a 2021-es FAO adatok alapján. 60 év alatt mintegy 12 kilogrammal nőtt az egy főre jutó évi tejfogyasztás. Mindeközben világszinten 2021-ben 940 millió tonna tejet termeltek. Magyarországon a világátlagnál jelentősen több tejet és tejterméket fogyasztanak: 2021-ben az egy főre jutó éves tejfogyasztásunk 182 kilogramm volt

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

60 év alatt jelentősen, mintegy 12 kilogrammal nőtt a globális tejfogyasztás, és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) felmérése alapján világszerte több mint 6 milliárd ember fogyaszt tejet és tejtermékeket, fejenként átlagosan 87 kg-ot egy év alatt - derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összeállításából. A Legnagyobb tejfogyasztó nemzetek 2021-ben: Dánia (402 kg/fő), Montenegró (396 kg/fő), Omán (353 kg/fő), Észtország (333 kg/fő) és Írország (316 kg/fő). Ugyanebben az évben a legkevesebb tejet fogyasztó országok listája a következőképpen festett: Kongói Demokratikus Köztársaság (0,9 kg/fő), Mozambik (1,8 kg/fő), Észak-Korea (3,1 kg/fő), Libéria (5,1 kg/fő) és Burundi (5,7 kg/fő).

A FAO adatai alapján 2021-ben összesen 940 millió tonna tejet termeltek a Földön. 2022-ben a legnagyobb tejtermelő országok listáját India vezette (214 millió tonna/évvel, ami a világ termelésének 23%-át jelentette). A második helyen az Amerikai Egyesült Államok állt, 103 millió tonna/évvel, ez a világtermelés 11%-át adta, míg a harmadik helyet Pakisztán szerezte meg, 63 millió tonna/évvel, amivel a világtermelés 7%-áért felelt.

Magyarország mind a termelés, mind pedig a fogyasztás terén jó helyen áll a ranglistákon

Magyarországon a világátlagnál jelentősen több tejet és tejterméket fogyasztunk: 2021-ben az egy főre jutó éves tejfogyasztásunk 182 kilogramm volt (megközelítőleg 177 liter), ami napi nagyjából fél liternek felel meg átlagban egy fő esetében. Továbbá a magyar tejtermelés sem elhanyagolható, mivel 2022-ben több mint 2 millió tonna tejet termeltünk, valamint az egy állatra jutó éves tejhozamunk 6300 kg volt, a világon 16. legnagyobb. A Sole-Mizo, az Alföldi Tej és a Tolnatej tekinthető a három legnagyobb, meghatározó cégnek a magyar piacon.

Tejfogyasztási érdekességek

A tejet nemcsak önmagában, hanem feldolgozva is lehet fogyasztani, például sajt, túró, joghurt. A gazdaságilag fejlettebb országokban magasabb az egy főre jutó tejfogyasztás, azonban jelentősen emelkedett az elmúlt évtizedekben a fejlődő országokban is: az 1960-as évek eleje óta a fejlődő országokban az egy főre jutó tejfogyasztás csaknem kétszeresére nőtt.

Ugyanakkor a hús- és tejtermelés környezeti hatásokkal is jár: növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását, a mezőgazdasági földterületet és az édesvíz-felhasználást. A laktózérzékenység és a környezeti terhelés miatt egyre népszerűbbek a növényi alapú tejek, mint a szójatej, zabtej vagy mandulatej.

  • Ugyan a laktózérzékenység tablettával kiküszöbölhető és élvezhetőek a normál tejes készítmények, azonban egyre gyakoribbak a laktózmentes tejkészítmények is a boltok polcain. Dietetikus szakértő szerint nagyjából minden harmadik magyart érint valamilyen szinten a laktózérzékenység.
  • Egy liter tehéntej előállításához 628 liter vízre van szükség (a teljes előállítási folyamat során, beleértve az állati takarmány előállítását), a széndiaoxid-kibocsátás pedig 3,2 kg. Egy liter mandulatejhez 371 liter vízre van szükség (CO2-kibocsátás 0,7 kg), a rizstejhez 270 liter vízre (CO2-kibocsátás 1,2 kg), a zabtejhez 48 liter vízre (CO2-kibocsátás 0,9 kg), míg a szójatejhez 28 vízre (CO2-kibocsátás 1 kg).
EZ IS ÉRDEKELHET

Egyes kutatások ugyan óva intenek a túl sok tejtermék fogyasztásától (a nagyon magas, főleg teljes zsírtartalmú tejfogyasztás kockázatot jelenthet a szív egészségére), azonban más tanulmányok a rendszeres tejfogyasztás bizonyos előnyeit mutatják. De akkor egészségesek a tejtermékek vagy egészségügyi kockázatot jelentenek? Vasanti Malik, a Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozáskutatója szerint "a tejtermékek nem szükségesek az étrendben az optimális egészséghez, de sok ember számára ez a legegyszerűbb módja annak, hogy hozzájussanak a kalciumhoz, a D-vitaminhoz és a fehérjéhez, amire szükségük van ahhoz, hogy szívük, izmaik és csontjaik egészségesek és megfelelően működjenek.” Továbbá a British Journal of Nutrition című szaklapban megjelent, 2000 férfi bevonásával készült tanulmány szerint azoknál, akik sok erjesztett tejterméket, például joghurtot és sajtot fogyasztottak, kisebb volt a koszorúér-betegség kockázata.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31