Súlyos hírek érkeztek az ukrán burgonyáról: ennek nem lesz jó vége

Súlyos hírek érkeztek az ukrán burgonyáról: ennek nem lesz jó vége

agrarszektor.hu
Történelmi csúcson a burgonya ára Ukrajnában. Az aszályos időjárás miatt komoly terméskieséssel lehet számolni az országban, és a betakarított áru között is sok a rosszul tárolható tétel.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az EastFruit elemzői szerint Ukrajna fő burgonyatermesztő körzeteiben az aszályos időjárás miatt a betakarított tételek jelentős része rossz minőségű, így nem alkalmas a hosszú távú tárolásra. A betakarítási munkálatok még folyamatban vannak, és a burgonya ára a nagybani piacokon folyamatosan emelkedik: a jelenlegi 17-25 UAH/kg ( 150-225 Ft/kg) közötti árak pedig történelmi rekordot jelentenek - csak az utóbbi héten majdnem 20%-kal drágult a burgonya - írja a FruitVeB.

Az áremelkedés elsődleges oka a nagykereskedők részéről megnyilvánuló intenzív kereslet, akik továbbra is spekulatív, raktározási szándékkal vásárolják fel a tételeket. Egy másik ok, hogy egyes régiókban a heves esőzések megnehezítették a betakarítást. Október elején Ukrajnában a burgonya ára átlagosan 2,8-szor magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Ráadásul a főbb piaci szereplők nem is sietnek eladni készleteiket, mivel még az idei szezon első felében a mostaniaknál is magasabb árakra számítanak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?