Hiába az árcsökkenés, még így is drága a hagyma ezeken a piacokon

Hiába az árcsökkenés, még így is drága a hagyma ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
A hónap elején kis mértékben esett a vöröshagyma ára az ukrán piacokon, de még mindig 15%-kal drágább, mint egy évvel korábban. A szakértők a mostani árcsökkenést a közepes és gyenge minőségű termékek piaci kínálatának növekedésével magyarázzák.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az EastFruit elemzői szerint október első hetében fokozatosan csökkenni kezdett a vöröshagyma nagybani ára Ukrajnában. A termelők a kereslet érezhető gyengüléséről számoltak be, miközben a piaci kínálat fokozatosan növekszik az ország középső és nyugati régióiban zajló betakarítási munkálatok miatt. Jelenleg a vöröshagyma nagybani ára a 8-14 UAH/kg ( Ft/kg) közötti sávban alakul minőségtől és régiótól függően, ami átlagosan 11%-kal olcsóbb, mint egy héttel korábban, de még mindig 15%-kal magasabb, mint egy évvel korábban - írja a FruitVeB.

Ágazati szakértők a mostani árcsökkenést a közepes és gyenge minőségű termékek piaci kínálatának növekedésével magyarázzák. A kedvezőtlen időjárási viszonyok Ukrajnában a nyári hónapokban a zöldségek minőségének romlásához vezettek. Emellett a betakarítási időszak alatti hosszan tartó esőzések tovább rontották a termés minőségét, és a termékek nagy részét alkalmatlanná tették a hosszú távú tárolásra. Az ilyen tételek gyors eladása érdekében sok gazda számolt be arról, hogy csökkentették eladási áraikat. Eközben jó minőségű termékek jelenleg ritkán kerülnek a piacra, mivel a gazdák inkább kivárásra játszanak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?