Elképesztő, mennyiért árulják most az uborkát az ukrán piacokon

Elképesztő, mennyiért árulják most az uborkát az ukrán piacokon

agrarszektor.hu
Október közepén jelentősen drágult a hajtatott uborka Ukrajnában. A szezonvégi kínálatcsökkenés és a hirtelen áremelkedés az eddig lanyha import beindulását ösztönözheti.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Ukrajna nagy részét az előző héten elérő hidegebb időjárás a hajtatott uborka kínálatának jelentős visszaeséséhez vezetett, ami a nagybani árak emelkedését eredményezte. A drágulást az import hiánya és az erős kereslet is elősegítette. Ráadásul Ukrajnában a hajtatott uborka szezonja a végéhez közeledik, így egyre nehezebb nagy tételben vásárolni. Az árak emelkedését az sem korlátozta, hogy az utóbbi időben piacra kerülő tételek minősége észrevehető romlást mutatott a korábbi tételekhez képest. Mindez együttesen egy hét alatt 26%-kal emelte meg a nagybani piacok átlagárait, így jelenleg az uborka a 65-80 UAH/kg (1,58-1,94 USD/kg; 580-715 Ft/kg) tartományban cserél gazdát minőségtől és mennyiségtől függően - írja a FruitVeB.

Piaci szakértők szerint a kialakult helyzet miatt az importőrök már a jövő héten megkezdhetik nagyobb mennyiségű külföldi áru behozatalát, így a nagybani átlagárak hamarosan stabilizálódhatnak. A hajtatott uborka átlagára egyelőre 14%-kal magasabb, mint a előző év azonos időszakában.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?