Most lehull a lepel: döbbenetes hírek érkeztek a magyar húsiparról

Most lehull a lepel: döbbenetes hírek érkeztek a magyar húsiparról

agrarszektor.hu
A 2023-as évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatbázisa szerint 390 vállalkozás tartozott a húsiparba, amelyek az adott évben mintegy 19,8 ezer főt foglalkoztattak, és 1505 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el. A 2020-es évhez képest ugyanakkor a szakágazat egyre inkább a kevésbé intenzív kapacitáskihasználás felé mozdult el, amelyet a csökkenő termelés, illetve a gazdaságossági megfontolások is indokoltak.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A magyar mezőgazdaság által megtermelt nyersanyagok nagy részét 2023-ban is az élelmiszeripar dolgozta fel, másik részét feldolgozatlanul vitték ki az országból. A Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) adatbázisának 2023-as előzetes adatai szerint az élelmiszeripari szakágazathoz sorolt vállalkozások száma 2023-ban 3892-re csökkent, ami 5,1 százalékos visszaesést jelent 2020-hoz képest - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) adatai alapján készült legfrissebb jelentésben. Emellett közel 2 százalékkal mérséklődött az élelmiszeripari cégek statisztikai állományi létszáma is, míg az értékesítés árbevétele 56,1 százalékkal, és az export árbevétele pedig 57,1 százalékkal növekedett tavaly 2020-hoz képest.

Az élelmiszeripari vállalkozások többsége 91,4%-uk a kis- és mikrovállalkozásokhoz tartozott, míg a többi 8,6 százalékon a nagy és közepes méretkategóriába sorolt cégek osztoztak. Ugyanakkor az árbevétel túlnyomó többségét, mintegy 90,7 százalékát, az exportárbevételnek pedig 96,2 százalékát - és az átlagos statisztikai állományi létszám 76,3 százalékát - a közepes és nagyvállalatok adták. A jegyzett tőke arányában az élelmiszer-, ital- és dohánytermékgyártás vállalkozásai 46,3 százalékban külföldi tulajdonban voltak 2023-ban. A maradék 53,7 százalékon a hazai társasági 31,7 százalékkal, a hazai magán 16,2 százalékkal, míg az állami, az önkormányzati és hazai nonprofit tulajdon 4,3 százalékkal osztozkodott, a NAV 2023. évi előzetes adatai alapján.

A húsiparba tartozott az élelmiszeripari vállalkozások 10 százaléka 2023-ban, itt jött létre a legnagyobb árbevétel a húsfeldolgozás és -tartósítás szakágazatnál (9,9 százalék). A húsipari szakágazatok a foglalkoztatásban is jelentős részesedéssel (23,7 százalék) bírtak. A NAV-adatbázis előzetes adatai alapján ezekben a szakágazatokban 390 vállalkozást tartottak nyilván. Ezek a cégek összesen mintegy 19,8 ezer főt foglalkoztattak, és 1505 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el 2023-ban.

EZ IS ÉRDEKELHET

De hogyan is muzsikált a magyar húsipar 2023-ban?

Magyarországon a húsfeldolgozás szakágazatot főtevékenységként megadó vállalkozások több mint fele részben (51 százalék) hazai magántulajdonban (társas és egyéni) van. Az önkormányzati és állami tulajdon megközelíti a 18 százalékot, a külföldi tulajdonlás pedig kissé meghaladja a 31 százalékot a 2023-ra vonatkozó előzetes NAV-adatok alapján a vállalkozások tulajdonosi arányai szerint a jegyzett tőke százalékában, vagyis elmondható, hogy a hazai húsfeldolgozók több mint kétharmada még magyar kézben van. A húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazatba tartozó tevékenységek közül a sertésvágásról 105 telephelyről, a marhavágásról 42 telephelyről, a sertésdarabolással kapcsolatban 69 telephelyről küldtek információt az adatszolgáltatók a 2023-as évre vonatkozóan. A legutóbbi (2020-ra vonatkozó) adatbekéréshez képest némileg több vállalkozástól érkeztek információk a fenti húsfeldolgozási kapacitásokról, ugyanakkor a műszaki kapacitásadatok mellé néhány adatküldőnél nem társult termelési érték, ami viszont a NAV szerint teljesen természetesnek tekinthető.

EZ IS ÉRDEKELHET

A feldolgozók a lehetőségekhez képest dinamikusan próbálnak alkalmazkodni a változó működési feltételekhez (alapanyagár- és energiaár-változások, állatbetegségek, piaci folyamatok, állami szabályozás). A beérkezett adatok alapján a sertésvágó vonalak több mint 27 százaléka 80 százalék feletti kapacitáskihasználtsággal működött 2023-ban. A 2020-as évhez viszonyítva - ahol a 80 százalék feletti kapacitáskihasználtságú vállalkozások aránya 40 százalék körül alakult - az volt megfigyelhető, hogy az üzemek egy része elmozdult a kevésbé intenzív kapacitáskihasználás felé. Közel negyedük a közepes (40-60 százalékos) kapacitáskihasználtságú csoportba tartozott.

A változást a csökkenő termelés, illetve gazdaságossági, „piacon maradási” megfontolások indokolták, hiszen a felvevőpiac igénye valamelyest mérséklődött, ami a sertésvágás csökkenésén is tetten érhető. A húsfeldolgozó vállalkozások - hagyományaik vagy tudatos stratégia mentén kialakuló - eltérő állapotú és nagyságú műszaki kapacitásokkal rendelkeznek. A feldolgozók egy része állatvágással, darabolással és készítmény-előállítással egyaránt foglalkozik, ugyanakkor a specializáció, koncentráció is jellemző az ágazatban. Egyes üzemek kizárólag a feldolgozás első szakaszát, például sertés- vagy marhavágást végeznek, és jellemzően nem kizárólag a belföldi piacra értékesítenek. A kisebb, más adottságú feldolgozók behatárolt körzetben saját termékeikkel tudják ellátni akár közvetlenül a fogyasztókat (saját tulajdonú bolt) vagy a kiskereskedelmet. A feldolgozók változatos működése miatt eltérőek a rendelkezésre álló műszaki kapacitások és azok kihasználtsága, amit a beérkezett adatok is alátámasztanak.

Nőtt a kapacitáskihasználtság a sertés- és marhavágásban

A sertésvágó vonalakra jellemző súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutató 71,5 százalék volt 2023-ban a beérkezett adatok alapján. Az átlagos évi üzemnapok száma 166 nap, az átlagos napi üzemórák száma 6 volt. A TOP 5 sertésvágással foglalkozó cég a teljes termelt mennyiség 65 százalékát adta, amelyek mindegyike a húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazatba tartozott. Az öt legnagyobb sertésvágó súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutatója 78,3 százalék volt, közel 7 százalékponttal magasabb az összes adatszolgáltatóra (sertésvágás) számított kihasználtságnál. A sertésvágó vonalak területi alapú megoszlása alapján a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön található a legnagyobb összesített kapacitás. A kapcsolódó termelt mennyiség - a kapacitásokkal összhangban - szintén ezekben a régiókban volt a legmagasabb 2023-ban.

Az adatok alapján a marhavágással foglalkozó üzemek viszonylag egyenletesen oszlottak meg a kapacitáskihasználtsági kategóriák között 2023-ban. Az üzemek 17,5 százaléka a nagyon alacsony és szintén 17,5 százaléka a nagyon magas kapacitáskihasználású csoportba került, míg a közepes kategóriába 20 százalékuk tartozott. A beérkezett adatok szerint a marhavágó vonalakra jellemző súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutató 57,5 százalék volt 2023-ban. Az átlagos évi üzemnapok száma a húsipari vonalak között viszonylag alacsony, 110 nap, az átlagos napi üzemórák száma szintén alacsony, 5 óra volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beérkezett adatok alapján a TOP 5 marhavágással foglalkozó cég a teljes termelt mennyiség 78 százalékát adta, közülük mindegyik a húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazatba tartozik. Az öt legnagyobb marhavágó súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutatója 66,9 százalék volt, több mint 9 százalékponttal magasabb az összes adatszolgáltatóra (marhavágás) számított kihasználtságnál. A felmérés szerint a sertésdarabolással, csontozással foglalkozó üzemegységek több mint a harmada 80 százalék feletti kapacitáskihasználtsággal működött 2023-ban. A nagyon alacsony és alacsony kapacitáskihasználtságú kategóriába együttesen 27 százalékuk tartozott.

A sertésdaraboló, csontozó vonalak esetén a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtság 74,7 százalék volt 2023-ban. Az átlagos évi üzemnapok száma a húsipari vonalak között viszonylag magas, 198 nap, az átlagos napi üzemórák száma 6 volt. A beérkezett adatok alapján az éves termelt mennyiséget tekintve a TOP 5 cég 81 százalékos részesedést ért el, amelyek közül négy főtevékenysége a húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazatba tartozott. Az öt legnagyobb sertésdaraboló, csontozó súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutatója 76,8 százalék volt 2023-ban.

A baromfihús feldolgozására jellemző a magas kapacitáskihasználtság

Magyarországon a baromfihús feldolgozása, tartósítása szakágazatot főtevékenységként megadó vállalkozások túlnyomó részben hazai magántulajdonban (társas és egyéni) vannak. Az önkormányzati vagy állami tulajdon a szakágazatban nem jellemző, a külföldi tulajdonlás pedig kissé meghaladja a 4 százalékot a 2023-ra vonatkozó előzetes NAV-adatok alapján. A baromfihús feldolgozása, tartósítása szakágba tartozó tevékenységek közül a soványbaromfivágásról (csirkevágás) 29 telephelyről küldtek információt az adatszolgáltatók. Az üzemek közel 70 százaléka magas vagy nagyon magas kapacitáskihasználással működött 2023-ban a beküldött adatok szerint. A vállalkozásoknak mindössze az ötöde tartozott az alacsony kapacitáskihasználtságú csoportba csirkevágás esetén, és a nagyon alacsony kategóriába nem került üzem.

EZ IS ÉRDEKELHET

A soványbaromfi-vágó vonalra jellemző súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutató 83 százalék volt 2023-ban. Az átlagos évi üzemnapok száma 217 nap, az átlagos napi üzemórák száma 9 óra volt. A beérkezett adatok alapján a TOP 5 csirkevágással foglalkozó cég az éves termelt mennyiség 71 százalékát adta, közülük négy vállalkozás a baromfihús feldolgozása, tartósítása szakágazatba, egy üzem pedig a hús-, baromfihús-készítmény gyártása szakágazatba tartozott. Az 5 legnagyobb csirkevágó súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutatója 86,4 százalék volt, azaz több mint 3 százalékponttal magasabb, mint a csirkevágó üzemek összesített súlyozott átlagos kihasználtsága.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csökkenés a hazai tojásfeldolgozóknál

A beérkezett adatok alapján a tojásosztályozóval rendelkező vállalkozások (64 telephely) több mint kétharmadának mezőgazdasági jellegű a főtevékenysége, azon belül is a legtöbb baromfitenyésztéssel foglalkozik. Mindössze a cégek hatodának a főtevékenysége csomagolás (8292). A tojásosztályozó vonalak általában nem teljes műszakban dolgoznak, jellemző a napi 1-4 órás és a 365 napos munkavégzés is. A tojásosztályozók 18,3 százaléka együttesen alacsony és nagyon alacsony, több mint 50 százaléka magas és nagyon magas kapacitáskihasználtsággal dolgozott 2023-ban. A tojásosztályozó vonalakról érkezett adatok alapján a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtság 52,8 százalék volt a vizsgált évben, amely 14,4 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2020-as érték. Az eltérés oka a magasabb beérkezett válaszadói szám (voltak, akik 2020-ban nem, de 2023-ban jelentettek kapacitás adatokat) és 3 tojásosztályozó vonallal rendelkező cég, amelyek jelentős termeléssel bírtak, de a kapacitáskihasználtságuk csak közepes szintet ért el. A beküldött adatok szerint a tojásosztályozó vonalon az éves termelt mennyiség 50 százalékát a TOP 5 cég adta 2023-ban. Az 5 legnagyobb vállalkozás súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 50,6 százalék volt, 2,2 százalékponttal alacsonyabb az összes telephely adatánál.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fel kellene pörgetni a hús- és húskészítmény gyártást

Magyarországon a hús-, baromfihús-készítmény gyártása szakágazatot főtevékenységként végző vállalkozások túlnyomó részben (közel 90 százalék) hazai magántulajdonban (társas és egyéni) voltak, a külföldi tulajdonlás pedig kissé meghaladja a 10 százalékot a 2023-ra vonatkozó NAV előzetes adatai alapján. A hús-, baromfihús-készítmény gyártása szakágazatba tartozó tevékenységek közül töltelékes húskészítmény gyártásával kapcsolatban 87 telephelyről küldtek információt az adatszolgáltatók. A töltelékes készítmények - ideértve főként a vörösárukat (például a párizsi, virsli, krinolin, szafaládé) és a felvágottakat (például olasz, soproni felvágott) - a hús-, baromfihús-készítménygyártók alapvető termékcsoportját alkotják. A termékek tápanyagtartalmuk és magas élvezeti értékük miatt nagy választékban, változó arányú sertés-, marha-, baromfihús, húspép, ipari szalonna és fűszerek felhasználásával készülnek. Természetes vagy műbélbe töltöttek, lehetnek füstöltek, füstöletlenek vagy füst ízesítésűek. A töltelékes készítményekre vonatkozóan a beérkezett adatok alapján az üzemegységek közel harmada (32,3 százalék) 80 százalék feletti kapacitáskihasználással működött 2023-ban. A nagyon alacsony és alacsony kapacitáskihasználtságú kategóriába együttesen 38 százalékuk tartozott.

A vonalra jellemző súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutató 60,2 százalék volt 2023-ban. Az átlagos évi üzemnapok száma 183 nap, az átlagos napi üzemórák száma 7 óra volt. A beérkezett adatok alapján a töltelékes húskészítmény gyártásával foglalkozó TOP 5 cég termelése az összes termeléshez képest 65,8 százalék. Ezek közül három a baromfihús feldolgozása, tartósítása szakágazatba, egy a hús-, baromfihús-készítmény gyártása szakágazatba, egy pedig az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem fő tevékenységi körbe volt besorolva. Az 5 legnagyobb gyártó átlagos kapacitáskihasználtsági mutatója 71,6 százalék volt, azaz 11,4 százalékponttal magasabb, mint az ide tartozó üzemek összesített súlyozott átlagos kihasználtsága.

A hűtési, fagyasztási lehetőségekről beérkező adatok alapján a húsfeldolgozáshoz társuló fagyasztó és mélyhőmérsékletű tárolókapacitás együttesen 17,8 ezer tonna, a nem mélyhőmérsékletű hűtőtárolókapacitás 6,1 ezer tonna volt 2023-ban, kivéve a húskészítménygyártáshoz vagy baromfivágáshoz kapcsolódó hűtőtárolókat. A baromfi-feldolgozáshoz (például vágás, darabolás) kapcsolódó fagyasztó és mélyhőmérsékletű tárolókapacitás 21,1 ezer tonna, a nem mélyhőmérsékletű hűtőtároló kapacitása 5,3 ezer tonna volt. A készítménygyártást (hús, baromfi) kiegészítő mélyhőmérsékletű tároló 4,2, a 0 Celsius-fok feletti hűtőtároló kapacitása 4,7 ezer tonna volt a beérkezett adatok szerint a vizsgált évben.

Összegzés

A 2023. évre vonatkozó adatgyűjtés keretében beérkezett adatok alapján a húsiparba tartozó tevékenységek között jelentős különbségek mutatkoztak a kapacitáskihasználtságban. A csirkevágás vagy a sertésdarabolás, csontozás kapacitáskihasználtsága magas, míg például a töltelékes húskészítménygyártásban a fentiekhez képest alacsonyabb volt a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtság 2023-ban. A különböző gyártóvonalak eltérő értékeinél figyelembe kell venni, hogy a műszaki lehetőségek kihasználása - számos más meghatározó tényező mellett - termékspecifikus. A kapacitások fejlesztése (ami nem automatikusan bővítést jelent, hanem korszerűsítést, valamint alkalmazkodást a kereslethez) és jobb kihasználása, a hazai húsipar erősödése, teljesítményének növekedése a szereplők tudatos együttműködése nyomán valósulhat meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?