Új őrület hódít a magyaroknál: egyre többen vágnak bele ebbe a bizniszbe

Új őrület hódít a magyaroknál: egyre többen vágnak bele ebbe a bizniszbe

agrarszektor.hu
Az elmúlt években jelentős változások történtek a magyar tejiparban. Egyre több vállalkozás kezdett tejfeldolgozásba, sokan különösen a sajtkészítés területén látnak fantáziát. A kisüzemi és kézműves termékek előállítása növekedett, miközben a külföldi tőke aránya is emelkedett az ágazatban - írja a VG.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a tejfeldolgozó, tejtermékgyártó cégek 58 százaléka van magyar tulajdonban, ami a külföldi tőke arányának növekedését jelzi itthon. Bár számszerűleg a mikrovállalkozások vannak többségben, a nyolc legnagyobb cég fedi le a tejfeldolgozás több mint 80 százalékát. Az elmúlt években több vállalkozás kezdett tejfeldolgozásba Magyarországon. Ezen belül is a sajtkészítés bővült a legnagyobb mértékben, főként a kézműves és kisipari feldolgozás növekedése révén. Ehhez jelentősen hozzájárultak a különböző támogatások is.

Az új üzemek indítása mellett a nagy cégek közül többen új termékvonalat építettek ki, illetve kapacitásnövelő fejlesztéseket hajtottak végre. Ugyanakkor voltak olyan vállalkozások is, amelyek befejezték a termelést. A felmérés szerint a tejfeldolgozáshoz tartozó hűtőtárolók műszaki kapacitása 17,1 ezer tonna volt, de ezek kihasználtságában jelentős különbségek mutatkoztak. A pasztőrözőberendezések súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 39,6 százalék volt 2023-ban, ami 2,1 százalékponttal magasabb, mint 2020-ban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Változás volt 2023-ban 2020-hoz képest, hogy a feldolgozott mennyiség 36 millió literrel csökkent. Ugyanakkor nőtt a natúrsajt-gyártás kapacitása, óránként 29,9 tonnára, ami 5 tonnával több, mint 2020-ban. Ez főként annak köszönhető, hogy tavaly több új cég kezdett sajtkészítésbe Magyarországon. A savanyútej és savanyútejszín-készítményeket gyártó cég súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 34,3 százalék volt 2023-ban, ami alacsonynak tekinthető. Az üzemegységek közel 60 százalékának kihasználtsága nem érte el a 40 százalékot, és csak 8 százalékuk esetében haladta meg a 80 százalékot.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?