Jövő héten ismét együtt a hazai agrárszakma az Agrárszektor konferencián Siófokon!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Nagy István, Áder János, Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ezek a többnyire gabonák és hüvelyesek valóban fontos szerepet játszanak egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendben. Néha pedig nem is újdonságról van szó, csak a feldolgozási technológia teszi ezeket különlegesség. Például a bulgur és a kuszkusz is búzából készül, de mégis eltérő a végeredmény a tányéron. Nézzük meg közelebbről, hogy miből és hogyan készülnek, valamint miért olyan népszerűek ezek ma már nem csak a reformtáplálkozásban.
A kuszkusz kis szemű, durumbúza őrleményből készült étel, ami Észak-Afrikából származik. A készítés módja egyszerű: sokszor főzni sem kell, hanem a ráöntött, megfelelő mennyiségű forró víztől megpuhul. De léteznek olyan speciális edények is ahol alul fő az étel, felül van a kuszkusz, amit az alulról jövő gőz puhít meg.
A bulgur szintén durumbúza őrleményből készül, de a kuszkusznál durvább szemcséjű. A búzát előfőzik, majd szárítják és tördelik. A főzéshez ezért kevés időre van szükség. Mind a kuszkusz, mind a bulgur sokféleképpen fűszerezhető, sós és édes ételek alapanyagai is lehetnek. A bulgur glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizsé, ezétz diétázóknak is ajánlott a fogyasztása, emellett rostokban, vasban és vitaminokban, különösen B-vitaminban gazdag. A bulgurt főzés előtt érdemes átöblíteni. Egyesek ezt is a kuszkuszhoz hasonlóan főzés nélkül, forró vízzel leöntve készítik, úgy is megpuhul, de ebban az esetben jóval több ideig kell állni hagyni. A gersli az árpagyöngy, azaz a hántolt és főtt árpaszemeket jelenti. A főzési ideje hosszabb, mint a bulguré vagy a kuszkuszé.
Az említett két gabona a búza és az árpa mellett más reformköretek is egyre elterjedtebbek, melyek nem csak a valamilyen ételintolerancia, vagy anyagcsere betegségben szenvedők szempontjából jók, hanem azok is felfedezték ezeket maguknak, akik egyszerűen csak változatosabban szeretnének táplálkozni.
A quinoa magja nagyon apró, a növény a disznóparéjfélék családjából származik, Dél-Amerikából. A kalóriatartalma alacsony, rostban gazdag, komplex szénhidrátforrás, könnyen emészthető. Magas a fehérjetartalma, de vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, kiemelkedő a magnézium- és vastartalma. A quinoát át kell öblíteni főzés előtt, különben keserű lehet. Főzés előtt akár meg is lehet pirítani, mint ahogyan a tarhonyát szokás, pirítva enyhén diós íze lesz.
A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Magas növényi fehérje-, valamint rosttartalma miatt kiemelkedő tápanyagforrásunk. Vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik (B-vitamin-komplexek, kálium, magnézium, vas, foszfor, fluor, szilícium). Könnyen emészthető, gyomorbarát ezért emésztőrendszeri, vagy éppen epe-problémákkal küzdők is fogyaszthatják, sőt ez az egyik legkevésbé allergizáló gabonafélénk. A testsúlycsökkentő diétákba is jól beilleszthető a fogyasztása. A vöröslencse könnyen emészthető és másik előnye, hogy a leggyorsabban megfőzhető hüvelyes termésű faj. Gazdag rostban, fehérjében és vasban. Levesekbe, salátákba és köretekbe egyaránt kiváló.
A hajdina valójában nem gabona, (ugyanúgy álgabona, mint a quinoa, azaz csak gabonákhoz hasonlóan fogyasztható) hanem a keserűfűfélék családjába tartozó növény. Gluténmentes, és magas a fehérje-, és rosttartalma. Sokféleképpen elkészíthető: főzhető, süthető, vagy kásaként fogyasztható a magja. Zöld növényi részei pedig a rutingyártás alapanyaga, ami egy érvédő növényi hatóanyag. A szójabab rendkívül sokoldalú növény a vegetáriánus étkezést követők első számú fehérjeforrása. A szójatejből tofu, tempeh és számos más növényi alapú élelmiszer készül. A szója magas fehérje- és rosttartalmú, emellett tartalmaz izoflavonokat, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre.
Számos kedvező élettani hatásuk van
Ezek a reformköretként kapható termények gazdagok rostban, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek lassan felszívódnak, így hosszantartó energiát biztosítanak. Alacsony a glikémiás indexük, így nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést. A hajdina és a kuszkusz bizonyos fajtái gluténmentesek, így azok is fogyaszthatják őket, akik érzékenyek a gluténra. E köreteknek alkalmas termények többféle formában kerülnek a kereskedelembe. A rohanás a konyhába is bevette magát, nem mindegy, mi mennyi idő alatt készülhet el. Erre számos élelmiszeripari innováció is ráépült: ilyenek a főzőtasakos kiszerelések, melyek nagyon gyorsan és egyszerűen használhatóak. Egyre többféle keverék is kapható a fenti alapanyagokból úgy összeválogatva, hogy a főzési idejük egyforma legyen. Másik innovatív felhasználási módjuk, amikor tésztába „csomagolva” érhetők el, jó példák erre a vöröslencse, vagy feketebab lisztből készült tészták.