2 hét múlva jön az Agrárium 2025 konferencia!
A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!
Ha valaki ebédre vagy vacsorára salátát választana, esetleg köretként hús mellé, a Földközi-tenger térségéből származó rukkola remek opció. Bár kinézetre inkább salátára emlékeztet, a rukkola valójában a mustárfélék családjába tartozik, és Magyarországon is egyre népszerűbb - írja a Sokszínű Vidék.
Miért érdemes rukkolát fogyasztani, és hogyan termeszthető?
A rukkola (Eruca sativa) a mediterrán konyha egyik kedvelt alapanyaga, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Ez a mustárfélék családjába tartozó növény egyre népszerűbb Magyarországon is, hiszen könnyen termeszthető, és számos jótékony hatása van.
Miért érdemes rukkolát fogyasztani?
A rukkola nemcsak különleges, kissé csípős, borsos ízével hódít, hanem tápanyagokban is rendkívül gazdag. Kiváló forrása az A-, C- és K-vitaminnak, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a csontok egészségéhez. Magas antioxidáns-tartalma segít semlegesíteni a szabad gyököket, csökkentve ezzel a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez. Káliumtartalma segít a vérnyomás szabályozásában, valamint támogatja a szív- és érrendszeri egészséget, emellett fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen rendkívül kevés kalóriát tartalmaz, ugyanakkor tápanyagokban gazdag.
Hogyan lehet termeszteni a rukkolát?
A rukkola termesztése rendkívül egyszerű, ezért akár kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele.
- Talaj és hely: Napfényes helyet és jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt igényel.
- Vetési idő: Kora tavasszal, március-áprilisban vethető szabadföldbe, de akár nyár végén, augusztus-szeptemberben is el lehet vetni másodvetésként.
- Öntözés: Mérsékelt öntözést igényel, nem szereti a túl száraz talajt, de a pangó víztől is óvni kell.
- Betakarítás: Már 3-4 hét után fogyasztható, amikor a levelek elérik a 10-15 cm-es méretet. Érdemes folyamatosan szedni, hogy mindig friss hajtások fejlődjenek.
Hogyan fogyasztható?
A rukkola sokoldalúan felhasználható a konyhában. Kiváló alapja lehet zöldsalátáknak, paradicsommal, mozzarellával vagy akár gyümölcsökkel kombinálva. Egy kis rukkolával ízletesebbé tehetjük a szendvicseket és hamburgereket. Frissen rászórva pikáns ízt ad a pizzáknak és a tésztaételeknek és bazsalikom helyett rukkolából is készíthetünk ízletes pestót olívaolajjal, fokhagymával és parmezánnal.
A rukkola nemcsak egészséges, hanem rendkívül ízletes is, és könnyedén beilleszthető a mindennapi étrendbe. Ráadásul egyszerűen termeszthető, így akár saját kertünkben is élvezhetjük friss leveleit. Ha szeretnénk változatosságot vinni a táplálkozásunkba, érdemes kipróbálni ezt a különleges zöldséget!