Nem fest jól a kép: egyre több az import sertéscomb Magyarországon

Nem fest jól a kép: egyre több az import sertéscomb Magyarországon

agrarszektor.hu
Ki lehet mondani, hogy továbbra is zajlik az élelmiszerek reálértékének csökkenése hosszú távon. Ez az elmúlt 2-3 évre nem igaz, de hosszú távon nem olyan ijesztő az a tendencia, ami az elmúlt időszakban itt zajlott. Az azonban tény, hogy rengeteg a bizonytalanság, és lassabb nő a fogyasztás is - hangzott el a Magyar Húsiparosok Szövetsége által tartott sajtóeseményen, Budapesten. Mindemellett a diszkontosodás is erősödik, ami nehézséget okoz az élelmiszeripari szereplőknek. Erősebb az importnyomás, megjelentek a minőséggyengítési folyamatok, ami ugyancsak aggasztó, az 50 év után megjelenő ragadós száj -és körömfájásról nem is beszélve. A magyar húsipar tehát nehéz helyzetben van, és egyelőre nem látni, mikor tudnak kimászni a gödör aljáról.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

Hunwald Zsuzsa (consultant, YouGov Shopper Intelligence) előadásában elmondta, az egy vásárlása jutó friss hús költés 3000 forint alatt van, feldolgozott termékek esetében pedig 1733 forint Magyarországon. Az elmúlt hat évben a friss és feldolgozott húsok vásárlási szokásaiban enyhe visszaesés figyelhető meg a vásárolt mennyiségek tekintetében, miközben mindkét termékkategóriában jelentős áremelkedés következett be: a friss húsok esetében a vásárlók által egy év alatt megvásárolt átlagos mennyiség 2019-ben még 83 kilogramm volt, amely 2024-re 76 kilogrammra csökkent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez a visszaesés főként 2021 és 2022 között volt jelentős, ahol 85 kg-ról hirtelen 76 kg-ra esett vissza a vásárlási intenzitás. Ezzel párhuzamosan a friss húsok átlagára folyamatosan emelkedett: 2019-ben 1 724 Ft/kg volt, 2024-re pedig elérte a 2 930 Ft/kg-os szintet, ami közel 70%-os drágulást jelent. A feldolgozott húsok esetében még látványosabb a vásárlási intenzitás csökkenése. A 2019-es 48 kg-ról 2024-re 44 kg-ra esett vissza a vásárolt mennyiség. Ugyanakkor az átlagár emelkedése itt is számottevő volt: 978 Ft/kg-ról 1 653 Ft/kg-ra nőtt, ami szintén jelentős, több mint 60%-os áremelkedést jelent.

A húspiacon a diszkontok tudtak igazán nőni. Sokáig tudták a kisboltok tartani a vezető szerepet, ám átvették a helyüket a diszkontok és folyamatosan nyílik az olló. A feldogozott húsok esetén pedig eddig is ez volt a trend

- mondta Hunwald Zsuzsa.

Egyben rámutatott arra, hogy 2024-ben közel 3000 tonna kötözött és érlelt füstölt sonkát vásároltak a magyarok, ez átlagosan 1,8 kg-t jelent háztartásonként. Az előadásból kiderült az is, hogy 1,7 millió háztartás vásárolt ilyen terméket, az összköltés pedig 9912,6 milliárd forint volt - ez 5838 forintos költést jelent háztartásonként.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hullámvasút volt 2024

A tavalyi évben az élelmiszeripar jobb teljesítményt nyújtott, mint az ipar egésze. Ha megnézzük a húságazatok helyzetét, láthatjuk, hogy a húsipar egésze az élelmiszeripar egészénél nagyobbat tudott ugrani - de ez a bázishatásnak az eredménye. 2024-ben a húsfeldolgozás és tartósítás ágazat belföldi értékesítése 2,2%-kal ismét csökkent, így a belföldi értékesítés visszaesése két év alatt meghaladta a 16%-ot. A húskészítmény ágazat belföldi értékesítésének növekedése 13% volt, ami kompenzálta az előző év visszaesését

- fejtette ki előadásában Éder Tamás (társadalmi elnök, Magyar Húsiparosok Szövetsége).

EZ IS ÉRDEKELHET

A húsfeldolgozás exportteljesítménye közel 15%-kal növekedett. A készítménygyártás exportvolumene pedig 11,2%-kal növekedett. 2024 decemberében a sertéslétszám 2,8 millió volt. A kocalétszám 12%-kal növekedett, tavaly 4,78 millió sertést vágtak, ami 6,5%-os növekedést jelent - mindez bizakodásra adott okot sok termelőnek. A sertéshúsexportunk is növekedett tavaly, mintegy 12%-kal, az importunk mennyisége pedig 5%-kal emelkedett. Az élősertés exportunk mind mennyiségben, mind értékben is nőtt, az import pedig mennyiségben és értékben is csökkent, nagyjából 10%-kal. Miközben a sertéshús külkereskedelmi mérlegünk érdemben nem változott, addig az adminisztratív intézkedésekkel befolyásolt sertéscomb importja drasztikusan megemelkedett. Egyben elmondható, hogy a magyar sertésár tavaly is követte az európai ártendenciát. Az elmúlt 2 hétben viszont több mint 13%-kal nőtt a sertésár, és elérte az 1,95 euró/kilogramm szintet.

Az elmúlt évek árváltozásai

Érdemi fogyasztói árnövekedés egyedül a sertéscombot is magába foglaló termékkategóriában volt, ám ez az ársapka/kötelező akciózás okozta bázishatás eredménye. Tavaly év végén egyes sertéshús-készítmények fogyasztói ára alacsonyabb volt, mint egy évvel azelőtt, ráadásul az idei árnövekedés se jelentős.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH friss inflációs adatai szerint a legmagasabb százalékában áremelést mutató termékkategóriák mind ársapkásak voltak. Nincs másról szó, mint egy utólagos kompenzációról. Ki lehet mondani, hogy továbbra is zajlik az élelmiszerek reálértékének csökkenése hosszú távon. Ez az elmúlt 2-3 évre nem igaz, de hosszú távon nem olyan ijesztő az a tendencia, ami az elmúlt időszakban itt zajlott. Az azonban tény, hogy rengeteg a bizonytalanság, és lassabb nő a fogyasztás is.

- mondta Éder Tamás.

Mindemellett a diszkontosodás is erősödik, ami nehézséget okoz az élelmiszeripari szereplőknek. Erősebb az importnyomás, megjelentek a minőséggyengítési folyamatok, ami ugyancsak aggasztó a munkaerőhiánnyal együtt. Az elkövetkezendő idők pedig további feszültségeket tartogathatnak a jövedelmezőségi gondok miatt. A hazánkban is tomboló ragadós száj-és körömfájás óriási károkat okoz, így kiemelten fontos lesz az, hogy elnézőek, támogatóak és türelmesek legyenek egymással az ágazat szereplői. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?