Elindult az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat

agrarszektor.hu
Október 12-én zajlott az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat elindulása alkalmából tartott parlamenti sajtótájékoztató. A kezdeményezés a fenntartható fejlődést szolgáló testületeinek védnöksége alatt, a tudományos élet, a szakigazgatás, a társadalmi szervezetek és mentor vállalatok összefogásával, a vállalkozások energiatudatosságának elősegítése érdekében jött létre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szili Katalin országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapító és tiszteletbeli elnöke, a Pályázat védnöke, felszólalásában nagy sikerként értékelte a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, a Jövő Nemzedékek Ombudsmani intézményének létrehozását, továbbá a Fenntartható Fejlődés parlamenti állandó bizottság megalapítását. Úgy véli, ezek mellett időszerű volt egy, a képviseletek összefogásából született ösztönző rendszer kialakítása is, amely a jogszabályok végrehajtása keretében a hatékonyság és takarékosság szempontjait helyezi előtérbe. Az energiahatékonysági pályázat - mely az energiafelhasználás területén történő ésszerű gazdálkodást hivatott díjazni - példaértékű folyamat, elsődleges célja pedig az összefogás, a paradigmaváltás és a tudatformálás. 

 


A Pályázatot szervező Virtuális Erőmű Program Nonprofit Kft. elnöke, Fürjes Balázs Zoltán hangsúlyozta, hogy a mostani egy nagy lépés az energiahatékonysági pályázatok történetében. Szintén kiemelte, hogy óriási - szemléletbeli - változásokra van szükség az energiafelhasználás területé. A pályázat céljaként nevezte meg a vállalkozások energiatudatosságának növelését, az energiahatékonyság területén elért vállalati eredmények elismerését, bemutatását és a tudás megosztását. Kitért rá, hogy Magyarország jelenlegi energiaimportja eléri a 80 százalékot, ezt pedig 2020-ra 60-70 százalékra kell lecsökkenteni az európai uniós előírások alapján a CO2-kibocsájtás csökkentése és egyre több zöldenergia előállítása mellett.
A változások kiindulópontjaként nevezte meg a szervezettség, az összefogás és a megfelelő management kialakítását az ipari energiahatékonyság területén.

 

A pályázó vállalatok tesztelhetik energiahatékonyságukat, első lépésként elnyerhetik az "Energiatudatos Vállalat" címet, amennyiben elkötelezik magukat az energiahatékonyság fejlesztése mellett. "Energiahatékony Vállalat" lehet az a vállalkozás, amely már konkrét megtakarításokat tud bemutatni, és bevált gyakorlatát másokkal is megosztja. A következő lépés pedig a résztvevő cégek eredményeinek, megtakarításainak számszerűsítése a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen meghirdetett Virtuális Erőmű Program keretein belül, úgynevezett mentorvállalatok bevonásával, melyek segítik az energiatudatos cégek számának növekedését, a program elterjesztését.

A pályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására az energiahatékonysági világnapon, 2012. március 6-án kerül sor, amelyet egy, a pályázatokat bemutató konferencia követ.

Az utolsó felszólaló a BME (Budapesti Műszaki Egyetem) egyetemi docense, a "Fenntartható energetika" kiemelt kutatási terület vezetője, Dr. Gróf Gyula volt, aki elmondta, hogy a BME Virtuális Erőmű Programja stratégiai szerepvállalásánál fogva támogatja az Energiahatékonysági Pályázatot. Úgy véli, korszerű, hozzáférhető tudásbázisra, hatékony információáramlásra, valamint a kutatási eredmények oktatásba való beépülésére is szükség van, hogy a képviseletek összefogásával az energiafelhasználás valóban hatékony lehessen, az üvegházhatású gázok és más szennyezőanyagok kibocsátása csökkenhessen, hogy végezetül a változások a teljes nemzetgazdasági innovációs láncban éreztethessék hatásukat.

 

Bővebb információ a pályázatról itt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06