2024. október 17. csütörtök Hedvig
Új tervvel állt elő Magyarország: ez nagy változásokat hozhat itthon

Új tervvel állt elő Magyarország: ez nagy változásokat hozhat itthon

MTI
Az Energiaügyi Minisztérium (EM) széles körű egyeztetéseket követően dolgozta át, frissítette a 2030-ig tartó időszakra szóló magyar energia- és klímatervet - jelentette be csütörtökön a tárca. A frissített Nemzeti energia- és klímaterv (NEKT) fő célja az energiaszuverenitás, az ellátásbiztonság, valamint a zöld átállás és gazdaság elősegítése, amely magában foglalja a kibocsátás-csökkentési és zöldenergia-termelési célok emelését is.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A közlemény szerint az aktualizált szakpolitikai dokumentum legfontosabb célkitűzései az energiaszuverenitás és az ellátásbiztonság megerősítése, a zöld átállás sikeres végrehajtása, a zöldgazdaság élénkítése. A felülvizsgált változat egyebek mellett a kibocsátás-csökkentési és a zöldenergia termelési célszámok megemelésével segíti elő a klímasemlegességi, fenntarthatósági vállalások teljesítését is. Közölték: a Nemzeti energia- és klímaterv (NEKT) tervezete 2023 nyarán készült el. Az Európai Bizottság visszajelzését követően a végleges magyar dokumentumot az uniós Energia Tanács héten lezajlott üléséhez időzítve adta le az energiaügyi tárca.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai végsőenergia-felhasználás a korábban kitűzött 785 PJ felső határnál alacsonyabb, legfeljebb 740 PJ lehet a következő évtized elején. A megújuló energiaforrások arányát a hatályos 21 helyett 30 százalékra emeli a felülvizsgált energia- és klímaterv. Az alapvető jelentőségű célszámok módosítását az elért eredmények teszik lehetővé, nagyarányú növelésük a klímasemlegesség elérése, az energiahatékonyság javítása irányába mutat - ismertette a minisztérium. Az EM kifejtette: az energiaválság tapasztalata, hogy az ellátásbiztonság nem építhető kizárólag egyetlen domináns energiaforrásra vagy technológiára. Magyarország így a következő időszakban sokszínű eszközrendszert mozgósítva igyekszik fedezni a hazai szükségleteket. A diverzifikált technológiai mix megvalósításával és a hazai alternatív energiaforrások hatékonyabb kiaknázásával lehet érdemben előrehaladni az energiaszuverenitás és a zöld átmenet felé.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rámutattak: kiemelt szándék az elektrifikáció ösztönzése, a lakossági, közintézményi, ipari és közlekedési energiafelhasználás csökkentése. A saját célú zöldenergia-termelés hasznos térnyeréséhez a különböző energiatárolási megoldások tömeges alkalmazásával kell alkalmazkodni. Az elektromotorok magas hatásfokuk miatt egyértelmű energiamegtakarítást eredményeznek, ezért változatlanul bátorítani érdemes az elektromobilitás elterjedését. Az ország dekarbonizációja mellett a gazdasági növekedésben is komoly előrelépést hozhat a hazai zöld gyártókapacitások és a szükséges szaktudás fejlesztése, az iparági innováció támogatása.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?