Esővízzel hűtött fagyi az Unilever veszprémi hűtőházában

agrarszektor.hu
Több mint kétmilliárd forintból épült új hűtőház Veszprémben. Az Unilever új egysége környezetbarát technológiákat használ, így például az esővizet is felhasználják a fagyik hűtéséhez - írja az MTI.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Átadták az Unilever Magyarország veszprémi jégkrémgyárának 2,2 milliárd forint összértékű, 65 új munkahelyet teremtő beruházásából megvalósuló hűtőházát. A fejlesztés eredményeként Európa egyik legkorszerűbb nagy kapacitású hűtőháza épült meg Veszprémben, amely az esővizet is felhasználja hűtővízként.

A projekt az Új Széchenyi-terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretén belül, összesen 558 millió forintos támogatással valósult meg. A beruházás révén egy négy blokkból álló hűtőház jött létre a kapcsolódó épületekkel (kompresszorház, raktárak, árukiadó iroda, étterem, melegedő, öltöző, targoncatöltő) és 10 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel. Az átalakítás során a csomagolóüzemet, az út- és parkolórendszert és a zöldfelületet is fejlesztették. A fejlesztés eredményeként csökkenni fog a veszprémi gyár szén-dioxid-kibocsátása és vízfelhasználása.

A veszprémi jégkrémgyár korábbi, kisebb kapacitása messze elmaradt az igényektől, ezért a gyár az utóbbi években már külső raktárakat használt a folyamatos szállítás biztosításához - mondta Szatóri László gyárigazgató. A most elkészült beruházás a gyár által 2008-ban indított háromütemű fejlesztési program második fázisát zárja le. Az első ütemben bővült a termelés, a második ütemben megvalósult a hűtőház fejlesztése, 2012-2015 folyamán pedig további kapacitásfejlesztés zajlik majd az üzemben: a 2009-es évi 40 millió literről 2015-ig 80 millió literre viszik fel a termelést - tette hozzá.

A fenntarthatósági terv értelmében az Unilever globális szinten vállalta, hogy miközben megkétszerezi forgalmát, felére csökkenti környezetterhelését 2020-ig. A most megvalósult beruházás e szempontoknak tökéletesen megfelel, ráadásul az átalakítással már most mintegy 10 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást - mondta a gyárigazgató.

A fejlesztés részeként az új hűtőházba a jelenlegi legkorszerűbb hűtéstechnológiát építették be, miközben az épületszerkezet kialakításánál a leghatékonyabb hőszigetelési megoldásokat alkalmazták. A hűtőházi és a kültéri világítást automatikusan vezérelt LED lámpák biztosítják, és a tetőről összegyűjtött csapadékvizet hűtővízként használják fel.

A gyárban keletkező hulladékhőt az iroda- és a kiszolgáló területek fűtésére, illetve a használati meleg víz előállítására fordítják. A beruházásnak köszönhetően 65 új munkahely jött létre.

 

forrás: MTI/Origo

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?