Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az Agrárgazdasági Kutató intézet (AKI)
a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) REU közreműködésével rendezi meg az
(The Environmental Sustainability Dimension of Short-term Outlooks for Agricultural Markets) címmel.
A konferencia témája: Magyarországon az élelmiszer-gazdaság szereplői egyelőre nem fordítanak kellő figyelmet a mezőgazdasági termelés természeti erőforrásokra gyakorolt hatásaira. A fenntarthatóság kérdésköre azonban egyre nagyobb fontossággal bír, és a negatív környezeti hatások csökkentését célzó szabályozók, valamint kötelezettségek felvállalására utaló önkéntes szabványok már rövid távon is elkerülhetetlenül befolyásolják a piaci folyamatokat. Ezért az Agrárgazdasági Kutató Intézet a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatalával együttműködve, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával nemzetközileg elismert szakértőket hív össze Európa különböző térségeiből, akik szakmai tapasztalataikra alapozva a környezeti fenntarthatóság összefüggésében vázolják az agrárpiaci trendeket, különös tekintettel a takarmányok és állati eredetű termékek értékláncaira. A konferencia egyedülálló iparági betekintést kínál: felhívja az érintettek figyelmét azokra a kihívásokra, amelyeket a kormányzat által, illetve a vállalati felelősségvállalás keretében előírt környezeti fenntarthatósági követelmények támasztanak, és rámutat olyan innovatív módszerekre és eszközökre, amelyek a versenyképesség javítása érdekében segítenek megbirkózni e kihívásokkal.
08:30 - 09:00 Regisztráció, vendégek fogadása
09:00 - 09:05 Konferencia megnyitása: Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium
09:05 - 09:10 Köszöntő: Győrffy Balázs, elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
09:10 - 09:30 Nyitóelőadás, előadó: Vladimir Rakhmanin, főigazgató-helyettes, Európa és Közép-Ázsia regionális képviselője, FAO
BLOKK I.
09:30 - 09:50 Kilátások Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet gabonapiacán, különös tekintettel a takarmány-alapanyagok fehérjetartalmára és mikotoxin-szennyezettségére (Outlook for cereal markets in Europe, North Africa and the Middle East with a focus on protein content and mycotoxin contamination of feed stuffs)
Előadó: Guljahan Kurbanova, közgazdász, FAO
09:50 - 10:10 A bioipari melléktermékek jelentősége a keveréktakarmány-gyártás fenntarthatóságában (Importance of bio-industry co-products for the sustainability of the compound feed industry)
Előadó: Nicolas Martin, szakpolitikai tanácsadó, Európai Takarmánygyártók Szövetsége
10:10 - 10:30 Az USA szójababtermelésének környezeti fenntarthatósága (Environmental sustainability of US soybean production)
Előadó: Brent Babb, európai, közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgató, USSEC
10:30 - 10:50 Stratégiák a nitrogénműtrágya alkalmazására (Nitrogen fertiliser management strategies)
Előadó: Elisabeth Bömcke, mezőgazdasági szakpolitikai tanácsadó, Fertilizers Europe
10:50 - 11:00 Kávészünet
BLOKK II.
11:10 - 11:30 Európa húsértékláncainak kilátásai a környezeti fenntarthatóság aspektusából (Outlook for European meat value chains from the aspect of environmental sustainability)
Előadó: Richard A. Brown, igazgató, GIRA
11:30 - 11:50 A spanyol sertéságazat felemelkedése: miként járulhat hozzá az integráció a környezeti fenntarthatósághoz? (The rise of the Spanish pig sector: how can integrations contribute to environmental sustainability?)
Előadó: Pablo Bernardos, Sertés-, Baromfi- és Kisállatenyésztési Szolgálat vezetője, Mezőgazdasági, Halászati, Élelmezésügyi és Környezeti Minisztérium, Spanyolország
11:50 - 12:10 Az EU tejtermelésének regionalizálódása és ennek környezeti következményei (Regionalisation in EU milk production and its environmental implications)
Előadó: Roel Jongeneel, kutató, Wageningeni Egyetem
12:10 - 12:30 A precíziós baromfitartás és a környezeti fenntarthatóság (Precision poultry farming and environmental sustainability)
Előadó: Nan-Dirk Mulder, globális állatifehérje-piaci vezető elemző, Rabobank
12:30 - 12:50 A takarmánykiegészítők fenntarthatósági és környezeti hatásai (Sustainability and environmental impacts of feed additives)
Előadó: Nelleke Barning, globális külső kommunikációs igazgató, DSM Nutritional Products
12:50 - 13:00 Zárszó
Juhász Anikó, főigazgató, AKI
13:00 - 14:00 Büféebéd
14:00 - 15:30 PÁRHUZAMOS FÓRUMOK
1. Csoport: Növénytermesztés
14:00 - 14:20 Bevezető előadás: A növénytermesztés környezeti fenntarthatósága Magyarországon
Előadó: Potori Norbert, igazgató, AKI
14:20 - 15:30 Kérdések és válaszok az I. BLOKK előadóival
2. Csoport: Állattenyésztés
14:00 - 14:20 Bevezető előadás: Az állatenyésztés környezeti fenntarthatósága Magyarországon
Előadó: Kujáni Katalin, szakértő, Discovery Kft.
14:20 - 15:30 Kérdések és válaszok a II. BLOKK előadóival
A szervezők magyar nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak.