Ez zseniális: ki nem találnád, milyen gépeket használnak a magyar erdőkben

Ez zseniális: ki nem találnád, milyen gépeket használnak a magyar erdőkben

agrarszektor.hu
Környezetkímélő e-terepjárók álltak üzembe a Pilisi Parkerdőnél. A hat terepjáró összesen 36,2 millió forintos beruházását 32,2 millió forinttal támogatta a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló Agrárminisztérium.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Budapest környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. jelentős részben természetvédelmi területen, illetve turisták által gyakran járt magas természetességű erdőkben gazdálkodik. Éppen ezért úttörő szerepet játszott és játszik a természetközeli erdőgazdálkodás bevezetésében és elterjesztésében. Ennek fontos eleme, hogy az erdei közlekedés, a munkavégzéshez használt járművek üzemeltetése a lehető legjobban kímélje a környezetet. Ennek érdekében a Parkerdő folyamatosan fejleszti járműparkját - írja a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében. E fejlesztéssorozat részeként nemrégiben hat darab új, akkumulátoros üzemű elektromos terepjáró érkezett a Parkerdőhöz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 27 lóerős (körülbelül 20 kW) maximális teljesítményű, négykerék-meghajtású HiSUN Vector E1 típusú járműveket kifejezetten erdészeti célokra fejlesztették. Szinte teljesen hangtalan működésük egyáltalán nem zavarja az erdei állatvilágot - éles ellentétben a benzinmotoros quadok erdőket felverő zajával. Nincs károsanyag-kibocsátásuk, üzemeltetési költségeik pedig minimálisak, ezért nem csupán környezeti, de gazdasági értelemben is fenntartható a működésük. Egyetlen töltéssel nagyjából nyolcvan kilométeres távolságot képesek megtenni, nehéz terepen, ezért terepi munkára kiválóan alkalmasak.

A terepjárók elsősorban a népszerű turisztikai célpontokhoz kerültek, ahol fontos, hogy az erdőgazdálkodás a lehető legkevésbé zavarja a kikapcsolódni vágyókat és az erdei élővilágot. Így most már e-quadok teljesítenek szolgálatot a Budakeszi Vadasparkban, a Budakeszi Arborétumban, a gödöllői Arbo Parkban, a visegrádi Fellegvárnál és Mogyoróhegy környékén, valamint az Apát-kúti-völgyben, a Bertényi Miklós Füvészkertnél.

Címlapkép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?