Elképesztő, ami a Dunában zajlik: őrület, mit találtak a magyar kutatók

Elképesztő, ami a Dunában zajlik: őrület, mit találtak a magyar kutatók

agrarszektor.hu
A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (HUN-REN BLKI) munkatársai az élőhelyi specializáció, valamint a térbeli és környezeti változékonyság szerepét vizsgálták a halközösségek diverzitási mintázatának alakulásában a Duna két árterében. Az eredmények szerint a teljes fajszám és az élőhely-specialista halfajok száma az élőhelyek és a főmeder hidrológiai összekapcsoltságának mértékével növekszik, míg az élőhelyi szempontból kevésbé igényes fajok esetében ez az összefüggés kevésbé szoros. A kutatásról szóló tanulmány a közelmúltban jelent meg a PLOS One folyóiratban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az árterek élőlényközösségeinek sokféleségét és szerveződését számos tényező befolyásolja, melyek szerepéről hiányos ismeretekkel rendelkezünk. A HUN-REN BLKI kutatói a Duna két árterében két különböző időpontban vizsgálták a halközösségek sokféleségét meghatározó faktorok jelentőségét. Kimutatták, hogy a teljes fajszám és az élőhely-specialista halfajok száma növekszik az élőhelyek és a főmeder (Duna) hidrológiai összekapcsoltságának mértékével, míg az élőhelyi szempontból kevésbé igényes fajok esetében ez az összefüggés kevésbé szoros. A halközösségek fajszámát hatékonyabban lehetett előre jelezni az élőhelyi és térbeli változók által, mint a fajösszetétel élőhelyek szerinti változatossága alapján. Ugyanakkor az egyes magyarázó változók jelentősége nagymértékben eltérő volt a két ártér és a két mintavételi időpont esetében - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?