Olyan kutatócsoport alakul, amilyen még soha nem volt Magyarországon

Olyan kutatócsoport alakul, amilyen még soha nem volt Magyarországon

agrarszektor.hu
A Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb szakértőinek részvételével megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni. Ezzel segítve a gazdasági szereplőket - elsősorban a borászokat - hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő és tökéletesen tudják pozícionálni a világpiacon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Felmerül a kérdés: tényleg van íze a talajnak? A geológiai értelemben vett szervetlen alapkőzetnek, ásványtársulásoknak nincs íze, a terroir mégis a legpontosabb kifejezés arra a kérdésre, hogy mit vizsgál majd a kutatócsoportunk 

- fejtette ki Dr. Pál-Molnár Elemér, a kutatócsoport vezetője, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetének intézetvezetője, majd hozzátette, hogy a terroir kutatása azért fontos, mert ez a biológiai sokféleség forrása.

A lélekkel rendelkező bor oka. A terroir a bort többé teszi, mint egyszerű itallá; művészeti alkotássá, kulturális kifejezéssé, örökséggé válik. Megtestesíti a kutató, a borász szenvedélyét, generációk bölcsességét és egy közösség szívét.

EZ IS ÉRDEKELHET

A terroir egy francia kifejezés, amelynek gyökerei a latin terra szóból erednek, ami földet vagy talajt jelent. A terroir magába foglalja mindazon tényezőket, amelyek együttesen határozzák meg egy borvidékről, vagy ezen belül egy kisebb területről (termelőtől) származó bor egyediségét. Ezek a tényezők a geológiai adottságoktól (alapkőzet és az abból eredő talaj, tektonika, geológiai idő, stb.) kezdve az éghajlaton és a szőlőművelési gyakorlaton keresztül a borász művészetéig és a fogyasztó közönségig terjednek - írja az SZTE.

Hogy jobban megértsük egy borvidékről származó bor egyediségét, ezeket a meghatározó tényezőket azonosítanunk és tanulmányoznunk kell. Ez természetesen alapvetés kellene hogy legyen, de az esetek többségében elszalasztjuk a tudományos értelmezést. Elfogulatlan tudományos megközelítésekre van szükség a terroir tanulmányozásához 

- mondta el a vulkanológus, aki az SZTE egyik legnépszerűbb képzésének (a bor geológiája kurzus) vezetője.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az SZTE geológusai, geokémikusai, talajtannal foglalkozó szakemberei mellett biológusok, kémikusok, néprajzkutatók és a társadalomtudományok területéről érkező szakértők is részt vesznek a közös munkában. A cél, hogy olyan komplex információkkal segítsék a gazdasági szereplőket, amelyek sikeresebbé tehetik a magyar agráriumot, az élelmiszeripart, a turizmust és hazánk országimázsát is erősítik világszerte. A terroir fogalma kiterjeszthető a mezőgazdasági termékeken túl más élelmiszerekre is. A terroir hangsúlyozza az adott terület sajátosságait és az ottani termesztési körülmények hatását az élelmiszer minőségére. A fizikai környezet, a szőlő és a bor közötti helyspecifikus kapcsolatok leírásának tudománya később alakult ki, mint a régiók és a szőlőültetvények társadalmi és történelmi elismertsége. A terroir rendkívül fontos fogalom a szőlészetben, mivel a bor érzékszervi tulajdonságait a szőlő termesztésének környezeti feltételeivel hozza összefüggésbe. A minőségi hierarchia és a borstílus jelentős mértékben a terroirral magyarázható.

Egy pohár borban messze nem csak a víz, a cukor és az alkohol van benne. Az alkohol tulajdonképpen nem is tényező az általunk vizsgált rendszerben. A bort azonban meghatározza a táj geológiai alapja, múltja, a geoörökség, az azon létrejött talaj, a klíma, a domborzat, a vízháztartás és természetesen az emberi tevékenység, mégpedig történelmi távlatokban. Vagyis, hogy mióta, milyen módon, milyen kulturális környezetben termesztik a szőlőt, azt hogyan dolgozzák fel és hogyan fogyasztják. Ezeket együtt, összefüggéseiben vizsgálja és elemzi a terroir geológiai kutatócsoport a jövőben. A Szegedi Tudományegyetemen mindegyik részegységnek megvannak a maga szaktekintélyei, akik közül többen a Magyar Tudományos Akadémia tagjai. Így szinte adta magát, hogy létrehozzunk egy olyan tudósokból álló, együtt gondolkodó társaságot, amely interdiszciplináris módon képes vizsgálni a hazai borvidékeket 

- hangsúlyozta Dr. Pál-Molnár Elemér, a kutatócsoport vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?