Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az élelmiszer előállítása az egyik legnagyobb hozzájárulója az éghajlati és természeti válságnak globálisan. Az a mód, ahogyan termesztjük, elosztjuk, fogyasztjuk és ártalmatlanítjuk az élelmiszereket, évente az összes üvegházhatású gázkibocsátás egyharmadáért felelős. Az élelmezési rendszerek a legnagyobb mértékben hozzájárulnak a biológiai sokféleség csökkenéséhez is.
Az olyan intézményi befektetők, mint a Federated Hermes, arra ösztönzik a föld- és mezőgazdasági ágazatban működő vállalatokat, hogy a nettó zéró kötelezettségvállalásaik részeként alkalmazzanak regeneratívabb mezőgazdasági gyakorlatokat.
Vannak jó megoldások, de költségesek
A regeneratív mezőgazdaság olyan megközelítés, amely csökkenti a víz- és vegyszerhasználatot, megakadályozza a talajok leromlását és az erdőirtást, valamint helyreállítja és javítja a talajt, a vizet, a biológiai sokféleséget és a szén körforgását a gazdaságokban és azok környékén.
Olyan gyakorlatokat foglal magában, mint a kímélő talajművelés vagy annak mellőzése, a precíziós műtrágyák használata, a talajerózió megfékezése, a fák ültetése a gazdaságokban és az alternatív műtrágyák használata.
Az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért, az Élelmiszer- és Földhasználati Koalíció (FOLU) és a We Mean Business (WMB) közelmúltban megjelent jelentése, a Future Fit Food and Agriculture szerint az ilyen gyakorlatok 2030-ra a felére csökkenthetik a globális élelmiszerszektor üvegházhatású gázkibocsátását, és csökkenthetik a mezőgazdaság növényeket, élővilágot és édesvizet érintő negatív hatásait.
A termelőkön csattan az ostor
A jelentés azonban rávilágít egy fő akadályra: a regeneratív mezőgazdaság megvalósításáért gyakran a rosszul fizetett gazdálkodók felelnek, akiknek a terméshozam rövid távú csökkenésének kockázatával párosuló többletköltségekkel kell szembenézniük egy olyan időszakban, amikor az éghajlatváltozás egyre bizonytalanabbá teszi a földből való megélhetésükre tett erőfeszítéseiket.
Például egy brazíliai nagyüzemi marhahúsfarm esetében a kibocsátások mindössze 30%-os mérséklése a bevételek 17%-ába kerülhet, ami elég ahhoz, hogy fizetésképtelenséget idézzen elő. A fejlődő országok kisbirtokos gazdáira gyakorolt hatás még ennél is nagyobb.
A jelentés következtetése szerint a láncban feljebb elhelyezkedő vállalatoknak több költséget és kockázatot kell vállalniuk. A számukra felmerülő költségek a bevételeiknek sokkal kisebb részét teszik ki, a becslések szerint egy tipikus húskereskedő esetében a bevételek 3%-át, egy multinacionális élelmiszeripari vállalat esetében pedig kevesebb mint 1%-át.
Vannak jó példák
Egyelőre azonban nem sokan tesznek erőfeszítéseket az átállás költségeinek igazságosabb megosztására – teszi hozzá a cikk, amely ugyanakkor több pozitív példát is megemlít. Mint írják, a Nestle is folytat regeneratív mezőgazdasági programokat a gazdáival. Világszerte mintegy 700 agronómusból álló hálózattal rendelkezik, akik közvetlenül támogatják a gazdákat, és kísérleti projekteket indít annak tesztelésére, hogy mely regeneratív módszerek működnek a legjobban, például az agrárerdészet a kakaó és a kávé esetében.