Így kezd kizöldülni az Antarktisz: itt a klímaváltozás sokkoló hatása

Így kezd kizöldülni az Antarktisz: itt a klímaváltozás sokkoló hatása

agrarszektor.hu
A globális felmelegedés hatására a déli sarkvidék egy része drámai mértékben „zöldül”, és az Antarktisz növénytakarója az elmúlt négy évtizedben több mint tízszeresére nőtt, bár a tájat továbbra is főként hó és jég borítja. A hőmérséklet emelkedése a Nyugat-Antarktisz és az Antarktiszi-félsziget területein a legmagasabb, 1950 óta több mint 3 Celsius-fokkal növekedett, ami jóval meghaladja a globális átlagot. A növényi élet növekedése új szerves anyagokat ad a talajhoz, ami nemcsak a talajképződést segíti elő, hanem növeli a nem őshonos és invazív fajok megjelenésének kockázatát is, amelyeket a látogatók hozhatnak a kontinensre.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A távoli déli sarkvidék egy része a globális felmelegedés következtében drámai mértékben „zöldül”, állítják tudósok egy friss tanulmányban. A USA Today által ismertetett kutatás eredményei szerint az Antarktisz növénytakarója az elmúlt négy évtizedben a műholdfelvételek alapján több mint tízszeresére nőtt. Thomas Roland, a tanulmány társszerzője és a brit Exeteri Egyetem munkatársa megjegyezte, hogy a tájat továbbra is túlnyomórészt hó, jég és szikla borítja és csak egy apró része kezdett el zöldülni - írja az ATV.

De ez az apró töredék drámaian megnőtt - ami azt mutatja, hogy még erre a hatalmas és elszigetelt 'vadonra' is hatással van az ember okozta éghajlatváltozás

- mondta. Minél melegebb az Antarktisz, annál zöldebb lesz: a tanulmány szerint a déli kontinensen az elmúlt 60 évben jelentős hőmérséklet-emelkedés figyelhető meg. A felmelegedés mértéke a Nyugat-Antarktisz és az Antarktiszi-félsziget területein a legnagyobb, és sokkal gyorsabb, mint a globális átlagos felmelegedés. A félszigeten 1950 óta a hőmérséklet több mint 3 Celsius-fokkal nőtt, ami jóval magasabb emelkedés, mint a világ más részein tapasztalt. Az Antarktiszi-félsziget pedig a globális átlagot meghaladó mértékben melegszik, és a tanulmány szerint egyre gyakoribbak a szélsőséges hőséges események a régióban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tanulmány társszerzője, Olly Bartlett, a Hertfordshire-i Egyetem munkatársa elmondta:

Az Antarktiszon a talaj többnyire tápanyagban szegény vagy egyáltalán nem létezik, de a növényi élet növekedése szerves anyagot fog hozzáadni, és megkönnyíti a talajképződést - potenciálisan megnyitva az utat más növények számára. Ez megnöveli a nem őshonos és invazív fajok beérkezésének kockázatát, amelyeket esetleg turisták, tudósok vagy a kontinens más látogatói visznek magukkal.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?