Különleges rágcsáló bujkál a magyar földekben: durva, hogy néz ki

Különleges rágcsáló bujkál a magyar földekben: durva, hogy néz ki

Farkas Alexandra
Negyvenegy magyar földikutya lelt új otthonra a Hortobágyi Nemzeti Park területén fekvő Monostorpályi és Martinka határában az elmúlt időszakban. Mivel a különleges faj korábban a kihalás szélére sodródott, ez az állományerősítés rendkívüli jelentőségű eseménynek számít mind a fajmegőrzés, mind a hazai természetvédelem szempontjából.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A földikutyák igen különös képességekkel bíró, magányos szuperhősöknek számítanak. Egyfelől teljes életüket egy rendkívül összetett járatrendszerben töltik, ahol a hálókamrától az élelmiszerraktárakon át a wc-ig mindennek pontos helye van. A termeket teljesen simára döngölt alagutakkal kötik össze, a precíz építkezéshez pedig ásólábak hiányában hosszú fogaikat használják, amivel úgy rágják előre magukat a talajban, hogy szájukat közben be tudják csukni a fogaik mögött. Ezen ténykedésük tagadhatatlan felszíni jelei a nagy méretű, egyenes vonal mentén elhelyezkedő túrások, amelyeket követve egészen jól becsülhető az adott populáció mérete is. A szakemberek ugyanis jól meg tudják becsülni, hogy egy-egy járat- és túrásrendszer melyik példányhoz tartozik.

A túrásrendszerek jellege több mindentől függ, de egy állatnak akár 100 méter kiterjedésű járatrendszere is lehet. A pontos paramétereket azonban az is befolyásolja, hogy milyen a talajtípus, hol van a talajvízszint vagy épp hím vagy nőstény egyedről van szó. De az mindenképpen kiemelendő, hogy a földikutyák folyamatosan nehéz fizikai munkát végeznek, oxigénszegény környezetben. Ebből pedig az következik, hogy hemoglobinból is sokkal többféle van a vérükben, mint a miénkben, ami szintén rendkívül különlegessé teszi őket

– mutat rá Pompola Krisztián, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának munkatársa.

Étrendjük kizárólag növényi táplálékból áll, így gumókkal, hagymákkal, rizómákkal és gyökerekkel táplálkoznak, majd miután ezeket már teljesen megdézsmálták, be tudják húzni az alagútba a növények föld felett maradt szárait, leveleit, terméseit is. Táplálékraktáraikat tavasszal és ősszel készítik össze, a téli és nyári időszakban pedig ezekből a felhalmozott készletekből élnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Földikutya a kertben?

A feljegyzések arról tanúskodnak, hogy a földikutyák régebben többször látogatták a települések kiskertjeit és a földeket is, hogy burgonyát, répát, hagymát, cukorrépát, dáliagumót vagy épp kardvirág- és tulipánhagymát dézsmáljanak. Így került rájuk és maradt azóta is rajtuk, hogy ők bizony tolvaj kártevők, holott a szakember szerint mostanában sokkal inkább a vakond és a kószapocok túrhatja fel, utóbbi pedig meg is dézsmálhatja a kertek termését:

Előfordul, hogy azzal hív minket valaki telefonon, hogy talált egy földikutyát, aminek aranyos kis gombszeme és hosszú farka van, és lehetőleg vigyük el. Mivel tudjuk, hogy a földikutyának se szeme, se hosszú farka nincs, látatlanban is sejthető, hogy kószapocokkal van dolguk. Ma már egyébként is csak egyetlen településről tudunk, ahol tényleg megjelenhet földikutya a veteményesben, ez pedig Hajdúbagos. Itt ugyanis egy nagyobb ismert állomány él a település szélénél, így előfordulhat, hogy nagyon ritkán egy-egy példány tényleg bekóborol a kertekbe.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kalandos költözés a földikutyák háza táján

Bár a magyar földikutya állományát mára már körülbelül 1 700 példányra becsülik, a velük való találkozás valószínűsége szinte egyenlő a nullával. A rendszerető kis jószágok ugyanis életük során csak kivételes esetekben jönnek fel a felszínre: amikor elhagyják anyjukat és kicsivel távolabb keresnek maguknak saját területet vagy párválasztás során a harcoló hímeknél a vesztes is a felszínre menekülhet. Ilyenkor azonban arra is megvan az esély, hogy ragadozók prédájává válnak, holott egyébként elképesztő ügyesen bújnak el a járataikban.

Az alaposan megtervezett befogás azonban csak a jéghegy csúcsa. A földikutyák ugyanis rendkívül érzékenyek a talajadottságokra és a rendelkezésre álló táplálékra, így az sem mindegy, hová kerülnek áttelepítésre. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Debreceni Egyetem és a Magyar Természettudományi Múzeum szakértőinek olyan területeket kellett tehát keresni, ami a lehető legjobban hasonlít az áttelepített példányok eredeti élőhelyéhez. Pompola Krisztián elmondása szerint így került a Hajdú-Bihar vármegyei Monostorpályi határába huszonegy, Martinka határába pedig húsz magyar földikutya.

Ezek a példányok egy homokpuszta-gyepről jöttek, Hajdúhadház és Hajdúbagos mellől, így ugyanilyen homoki gyepre helyeztük át őket mind a két területen. Az is fontos szempont volt, hogy a helyszín védett vagy Natura 2000 terület legyen és lehetőleg a nemzeti park vagyonkezelésében álljon, hiszen biztosítanunk kell, hogy a táplálékul szolgáló növényzet fennmaradjon. És nem utolsó sorban ezeken a területeken a legkisebb az esély arra, hogy valaki véletlenül felszántsa az élőhelyüket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hálókamra, répa, mikrochip, vérvétel

Az áttelepített magyar földikutyák a gördülékenyebb beilleszkedés érdekében egy kis mesterséges járatrendszert, hálókamrát és némi harapnivalót kaptak, a genetikai vizsgálatokhoz pedig vért vettek tőlük. Testüket egy apró chippel is ellátták a szakemberek, hogy a későbbi megfigyeléseknél nyomon tudják követni, hogy egy áttelepített vagy egy már ott született példány került-e elő.

Apropó vérvétel: a Kárpát-medencében élő földikutyák rendszertani besorolása igen bonyolultan alakult. Ennek oka egyfelől az, hogy a különböző fajokat a külső jegyek alapján szinte lehetetlen megkülönböztetni, sőt a határozás során pusztán már az is okozhatna tévedést, hogy más méretű a hím, mint a nőstény. Az sem mindegy, hogy az adott példány milyen koszton él: a Debrecen környékén, kötött talajon élő példányok például magasabb fehérjetartalmú lucernán élnek, ezért testük is nagyobbra nő, mint a homokpusztákon élő fajtársaiké. A fajok elkülönítéséhez tehát mindenképp szükségesek a vérből végezhető genetikai vizsgálatok.

Korábban a földikutyák jóval elterjedtebbek voltak, de a mezőgazdasági gépek fejlődésével lényegében megszűntek az élőhelyeik, így ők is a kipusztulás szélére sodródtak. Egy kollégám azt szokta mondani, hogy a földikutya körülbelül olyan rossz helyzetben van, mint a hegyi gorilla. Ezek az áttelepítések pedig picit mindig javítanak a helyzetén.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?