Ilyen is van: gigabírságot szabtak ki erdőirtásért

Ilyen is van: gigabírságot szabtak ki erdőirtásért

agrarszektor.hu
Brazília környezetvédelmi ügynöksége, az IBAMA 365 millió real (64 millió dollár) bírságot szabott ki szarvasmarhatelepekre és húsfeldolgozókra, köztük a világ legnagyobb vállalatára, a JBS SA-ra, amiért illegálisan kiirtott amazóniai erdőterületen neveltek vagy vásároltak szarvasmarhákat – írja a Reuters.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A végrehajtási művelet célja az Amazonas-menti erdőirtás megfékezése volt az illegálisan erdőirtott területekről származó szarvasmarhákat termelő vagy értékesítő lánc ellenőrzésével, közölte az IBAMA. A JBS ugyanakkor tagadta, hogy szarvasmarhát vásárolt volna az IBAMA által megnevezett birtokokról. Mint fogalmaztak:

Az IBAMA által megjelölt JBS-vásárlások egyike sem származott embargóval sújtott területekről.

A JBS egy közleményben hozzátette, hogy a vállalat térinformatikai megfigyelő rendszere biztosítja, hogy a vállalat nem szerez be állatokat olyan gazdaságokból, amelyek illegális erdőirtásban, őslakosok földjeinek megszállásában vagy környezetvédelmi területeken érintettek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Számos húsfeldolgozó 2013-ban kötelezettséget vállalt az ügyészekkel, hogy nem vásárol szarvasmarhát olyan farmokról, amelyeket illegálisan irtottak ki, vagy amelyek feketelistára kerültek környezetvédelmi bűncselekmények miatt.

A JBS és több mint egy tucat másik nagy mezőgazdasági cég is vállalta, hogy 2025-ig felszámolja az erdőirtást az ellátási láncából, beleértve a közvetett beszállítókhoz kapcsolódó pusztítást, amelyek közvetítőknek adnak el, akik aztán a húscsomagolóknak adnak el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?