Klímaváltozás a pezsgőspohárban – mi vár ránk a jövőben?

Klímaváltozás a pezsgőspohárban – mi vár ránk a jövőben?

agrarszektor.hu
Az elmúlt években egyre többször érezhettük, hogy a klímaváltozás már nem csupán távoli fenyegetés, hanem szó szerint berúgta az ajtót. A súlyos aszályok, az elhúzódó hőhullámok és a napokig tartó esőzések egyre nehezebb helyzetbe hozzák a gazdálkodókat és egyre több jel mutat arra, hogy ezek a változások nem kímélik a borászokat sem. De vajon hogyan változhat meg a szilveszteri koccintáskor oly fontos pezsgő íze? És miként alakulhatnak át a tradicionális szőlőtermesztő vidékek a klímaváltozás miatt? Erről beszélt az Alapvetés podcastban Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok borásza és Ifj. Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Pincészet borásza.

Portfolio agrárkonferenciák 25% kedvezménnyel!

Meghirdettük az Agrárium, AgroFood és AgroFuture 2025 konferenciáinkat, ahova csak decemberben még 25% kedvezménnyel regisztrálhat! 

Ne maradjon le!

Közeledik az év vége, amikor pezsgővel töltjük meg poharainkat és koccintunk az új év reményeire. Bár a magyarok többsége kizárólag ilyenkor iszik pezsgőt, szerencsére egyre többen fedezik fel az év más napjain is ezt a különleges italt.

De vajon meddig marad meg a pezsgő jól ismert, friss ízvilága? Hogyan befolyásolja a hőmérséklet emelkedése és a szélsőséges csapadékeloszlás a szőlő érését és ízprofilját? És hogyan alakulhatnak át a szőlőtermesztő régiók a klímaváltozás miatt? Ezekről a kérdésekről beszélt az Alapvetés podcast két vendége: Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok borásza és Ifj. Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Pincészet borásza.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Legyen Ön is EARLY BIRD!
EZT OLVASTAD MÁR?