
Váltanak a magyar gazdák: rengetegen termelnek ma már így itthon
2023-ban az ökológiai gazdálkodás alá vont területek nagysága 309 ezer hektárra nőtt, ami 15%-os növekedést jelent a három évvel korábbi állapothoz képest.
A csepegtető öntöző, szemben a felszín feletti - jellemzően valamilyen szórófejek által kijuttatott - esőztető öntözéssel, a vizet közvetlenül és apránként juttatja ki a termőközegbe.
A csepegtető öntöző megoldások a víz termőközegben való közvetlen kijuttatására szolgálnak. Ez a fajta technológia nemcsak a párolgási veszteséget csökkenti, hanem lehetővé teszi a célzott, gyökérzónához közeli nedvesítő öntözést. Mindezek mellett a nedves talaj levegőző képessége is magasabb. Az alacsony vízmennyiség gyakori (naponta, akár többször is) kijuttatásával könnyen szabályozható a pontos vízigény, ezáltal elkerülhető a túlöntözés és a tápanyag termőföldből való kimosódása, valamint a kijuttatott vízzel oldott tápanyag is szállítható, közvetlenül a gyökérzónához.
A kétféle keresztmetszetben elterjedt lágy polietilén műanyag csöveken alacsony nyomásra nyíló perforációk vannak, amelyek 33 cm távolságban helyezkednek el egymástól, valamint kialakításuk alapján 2l/h vagy 4l/h vizet bocsájtanak ki perforációnként. Az alacsony nyomáson is kiváló működés és a relatív kis mennyiségű vízkibocsájtás miatt, hosszú csepegtető csővezeték telepíthető és hosszú ideig tartó öntözés működtethető.
A csepegtető öntözés elsősorban a gyümölcsösökben és a zöldségtermesztés területén elterjedt, de a csepegtető szalagok térnyerésével már a hagyományos gabonafélék, így például a kukorica esetében is alkalmazható a megoldás. A technológia előnye, hogy nemcsak a szabadföldi növénytermesztésben alkalmazható, hanem a fóliás és az üvegházas közegekben is, ahol mérnöki pontossággal megépített, számítógép által vezérelt berendezések kezelik milliméter pontossággal az öntözésre szánt tápoldatos vizet.
2023-ban az ökológiai gazdálkodás alá vont területek nagysága 309 ezer hektárra nőtt, ami 15%-os növekedést jelent a három évvel korábbi állapothoz képest.
A zöldségek halványítása egy olyan technika, amely során folyamatosan, vagy egy bizonyos fejlettségi szinttől a növényt fénytől elzárva termesztik.
Körülbelül 35-40 éve még nagy kuriózum volt hazánkban a banán, majd a téli időszakok rendszeresen kapható gyümölcsévé vált.
A Nébih tájékoztatása szerint módosultak és kiegészültek a ragadós száj- és körömfájás járvány miatti intézkedések.
2025. április 1-jétől Vékássy Alexander lesz a nagy múltú cég, a Pápai Hús Kft. vezetője.
Megújult a közkedvelt starter műtrágya, a Corn Starter Pro
A kukorica növény mérete, termésének mennyisége és minősége a rendelkezésre álló víztől, tápanyagtól és fénytől függ, amit a szántóföldön lévő gyomok korlátozhatnak.
Az UREUS 46 Limus® Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamid, mely a KITE saját terméke.
A Gyulahús Kft. Gyulai Pokol szalámija kiérdemelte a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyet, bizonyítva a tradicionális gyártás kiválóságát.