
Egyre több ilyen élelmiszer van itthon: sokan veszik, de ezt nem tudják róla
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
A cukorrépa fontos ipari növényünk, elsősorban cukrot állítanak elő belőle. Az elmúlt 25 évben azonban 82%-kal csökkent a Magyarországon megtermelt cukorrépa termésmennyisége.
A cukorrépa jellemzői és termesztése
A cukorrépa a mérsékelt éghajlati öv növénye. Sokan a „leg”-ek növényeként is emlegetik, hiszen a termesztés során a legjobb tudást, a legjobb termőföldet és a legmodernebb agrotechnikát követeli meg. A cukorrépa kétéves növény, az első évben a répatestet és a levélkoronát fejleszti ki, majd a második évben virágzik és hoz magot. Sok fényt kíván, vízigénye viszonylag nagy. Tavaszi fagyokra nem érzékeny. A talajjal szemben különösen igényes, jól előkészített magágyba vessük. Magas tápanyagigényét fedezhetjük szerves és istállótrágyával egyaránt. A cukorrépa hosszúnappalos növény, az évi hőösszeg-igénye 2500-2600 °C. Vízigénye nagy (550–600 mm), de az időjárás is nagymértékben befolyásolja a termesztés eredményességét. A talajjal szemben igényes: a kötött, szikes talaj kedvezőtlen, ám a mély termőréteggel rendelkező, semleges kémhatású talajon viszont eredményesen lehet művelni. Igényes az előveteménnyel szemben is, hiszen a cukorrépa nagy mennyiségű tápanyagot és vizet vesz fel a fejlődése során. Legkedvezőbb elővetemény számára az őszi búza vagy az őszi árpa, melyek nyáron már betakarításra kerülnek.
A cukorrépa összetételét tekintve átlagosan 75% vizet és 25% szárazanyagot tartalmaz, a Magyarországon megtermelt cukorrépa átlagos cukortartalma 16% körüli értéket mutat. A cukorrépa feldolgozása során sok melléktermék is keletkezik, mint például melasz, mésziszap és répaszelet is. 2000-ben még 57466 hektáron takarítottak be cukorrépát, ez 2011-re már csak 13859 hektár volt. A 2005-2008 közötti időszakban a cukorrépa vetésterülete a 61,6 ezer hektárról 9,6 ezer hektárra esett vissza. Idén Magyarországon 12,4 ezer hektáron vetettek cukorrépát..
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
Egyre bizonytalanabb a banán jövője, 2080-ra a termelő régiók 60 százalékát fogja súlyosan érinteni a klímaváltozás.
Mi a jó választás az otthoni konyhakerthez? Hogyan készüljünk elő a forró nyári hónapokra?
Cél a termelési kiesés miatti terhek megkönnyítése és az állattartó telepeken dolgozók munkahelyeinek megőrzése.
A zöldségek halványítása egy olyan technika, amely során folyamatosan, vagy egy bizonyos fejlettségi szinttől a növényt fénytől elzárva termesztik.
A Glomo Start mIKRo kimondottan fajgazdag inokulálást tesz lehetővé, ugyanis hét különböző gombafaj szaporítóképleteit tartalmazza.
Megújult a közkedvelt starter műtrágya, a Corn Starter Pro