Nincs elég magyar burgonya, ömlik az import az országba: durva, honnan jön
Az elmúlt években a hazai burgonyatermés rendszerint már január végére vagy február közepére elfogy, így tavaszig sem tart ki.
A spenót a libatopfélék családjába tartozó növény, ami a Közel-Keletről származik. Magyarországon a 16. század végén jelent meg, fogyasztása erősen ajánlott!
Bár sokan visszautasítják a spenótot, pedig rendkívül sokoldalú és egészséges növényről van szó: A, C és K-vitamin tartalma jelentős, emellett B2, B6 és E-vitaminban is gazdag. Elterjedt az is, hogy rendkívül magas a vastartalma, ez azonban nem teljesen felel meg a valóságnak (ezért egyébként egy időben még veszélyesnek is tartották a fogyasztását). Bár a mezőgazdaságban nincs kiemelt szerepe, az étrendünkbe érdemes lehet beilleszteni, hiszen, mint fentebb is írtuk, roppant egészséges, és salátákba, szendvicsekbe nagyon jól passzol, de önálló köretként és főzelékként is megállja a helyét. Arról nem is beszélve, hogy a vas mellett más ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például cinket, rezet, magnéziumot, mangánt, kalciumot és káliumot is.
A spenót termesztése és ápolása
Érdemes akár otthon is termeszteni, hiszen tulajdonképpen semmilyen nagyobb erőfeszítést nem igényel. A világosszürke, kissé szögletes magokat szeptemberben el is lehet vetni, a kikelt növények pedig némi takarással, például kukoricaszárral, szalmával vagy éppen lekaszált fűvel gond nélkül át tudnak telelni. Ha fóliaalagutat tudunk készíteni a vetés fölé, akkor már februárban le is lehet szedni a friss spenótleveleket. Sokan kora tavasszal vetik a magjait, amik már 4°C-os hőmérsékleten is csírázni kezdenek, a fiatal növények nem érzékenyek a kisebb talaj menti fagyokra sem. A spenót abban a talajban érzi magát a legjobban, ami finoman megmunkált, elegendő tápanyagot tartalmaz, és mészben sem szegény. Az erősen savanyú, és a nagyon lúgos talajt sem szereti, de a laza homok sem ideális számára. A legcélszerűbb vetési sortávolság 20 centiméter, a vetési mélység 2-3 centiméter.
A spenót betegségei
Bár nincs sok gond a spenóttal termesztése során, néhány betegség azonban megtámadhatja, ilyen például a spenót sárgafoltossága, mely sárga, kissé elmosódott foltokat idéz elő a leveleken. A beteg levelek el is deformálódhatnak, gyengén fejlődhetnek, de akár csökevényesek is maradhatnak. Leginkább növénytetvek terjesztik, de átvihető n növénynedvvel is. A másik fertőzés a spenót sárgássága, mely során nagy, szabálytalan és sárga foltok jelennek meg, szintén a leveleken. Később teljesen el is sárgulhatnak a levelek, visszamaradhat a fejlődésében a növény és deformálódhat is. A harmadik betegség nem más, mint a spenótmozaik, mely szintén sárga foltokban mutatkozik meg, azonban a többitől eltérően apró foltokban. Később a foltok összeolvadva mozaikosak lesznek, valamint csökevényesek maradhatnak a növények. A kártevőkre is érdemes odafigyelni, hiszen például a későn rajzó bagolylepkék lárvái szívesen csemegéznek a spenóton. Ha otthon termesztjük a spenótot, akkor gyakran nézzük át a kis zöldjeinket. és azonnal cselekedjünk, ha akár már csak egy kis lárvát látunk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor néhány napon belül szétrághatják az egész növényállományt. Ugyan ez a helyzet a levéltetvekkel is.
Az elmúlt években a hazai burgonyatermés rendszerint már január végére vagy február közepére elfogy, így tavaszig sem tart ki.
Amit korábban hulladéknak hívtunk, arra másodlagos nyersanyagként kell tekinteni.
Precíz és teljesen automata palánta átültető robottal rukkolt elő egy holland vállalkozás.
2025 elején kezdheti meg a működését a Cargill negyedik innovációs központja Ázsiában.
Az Európai Bizottság szigorítja az élelmiszerbiztonsági előírásokat a Listeria monocytogenes baktérium elleni védekezés érdekében.
A mezőgazdasági igényekre szabott vállalatirányítási rendszerek az agrárcégek legjobb eszközei lehetnek arra, hogy megőrizzék és növeljék versenyképességüket.