Ez a talajmunka aranyat ér: így turbózzák fel a termőföldet az élelmes gazdák

Ez a talajmunka aranyat ér: így turbózzák fel a termőföldet az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
A VP AKG-ban egyes tematikus előíráscsoportokban választható, máshol - pl. aszályérzékeny területeken - kötelező a középmély-lazítás elvégzése. Ezen művelet költségigényes, azonban számos előnyt biztosít a gazdálkodó számára, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lazítással csökken a talaj térfogattömege, nő a hézagtérfogata, azon belül a gravitációs pórusok aránya, illetve a levegő térfogatszázaléka. A hézagtérfogat növelésével javul a talaj vízbefogadó-képessége, így lehetővé válik a mélyebb beázása, s nagyobb vízmennyiséget képes tárolni hosszabb ideig, írta meg a NAK.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A talaj középmély- és mélylazítása a szántott rétegben vagy ez alatt kialakult tömődött állapot megszüntetésére irányul. Előnyei még, a fentieken túl, többek között a következők:

  • javul a talaj fizikai és biológiai kondíciója (vízáteresztés, levegőzöttség, biológiai aktivitás);
  • nem alakul ki káros művelőtalp-tömörödöttség, nem képződnek osztóbarázdák és bakhátak;
  • a tömődöttség megszüntetésével csökken a belvízveszély;
  • kisebb a talajnedvesség-veszteség (pl. a szántással összehasonlítva);
  • száraz talaj esetén erőteljes a mélyebb rétegekre is kiterjedő repesztő hatás;
  • nem kell a táblát fogásokra osztani, így kevesebb a taposás a fordulósávok talaján.

Természetesen a nedves talajt nem lazítják, ugyanakkor a talajt kenik és gyúrják, tehát csak megfelelő talajállapot mellett végezhető.

A téli vízbefogadás, a lefelé irányuló vízmozgás okán kell a nitrátdirektívában is a trágyázási tilalmi időszakot országonként meghatározni, amely a hazai gyakorlatban az október 31. és február 15 közötti időszak (nitrátérzékeny területen). Tehát az a periódus, amikor a késő őszi-téli időszakban - az alacsony hőmérséklet és a növényi gyökerek szívóhatásának hiányában - a talajra jutó vizek mozgása dominánsan lefelé irányuló, ekkor tud a talaj vízzel feltöltődni a tavaszi intenzívebb növényi vízigény kielégítéséhez. Persze a lefelé irányuló vízmozgás vinné a talajvizek felé is a kijuttatott trágya hatóanyagtartalmát, amely sem a gazdálkodónak nem jó, sem a vizeknek. Emiatt tilos kijuttatni könnyen oldódó nitrogént tartalmazó trágyát a betakarítás után, amennyiben ősszel nem kerül sor újabb kultúra vetésére. Bár a betakarítás után nitrogéntrágyát a szármaradványok lebomlásának elősegítéséhez lehet alkalmazni, legfeljebb 100 kilogramm szármaradványhoz 0,8 kilogramm N mennyiségben. Nitrátérzékeny területen a könnyen oldódó nitrogéntrágya - így különösen hígtrágya, trágyalé, ammónium- és nitráttartalmú műtrágya - betakarítás után abban az esetben juttatható ki, ha a trágyázás és vetés közötti időszak a 15 napot nem haladja meg.

A középmély-lazítást tehát nem kell elhagyni, hiszen a víztározásra, a talaj élővilágára gyakorolt pozitív hatása mindenképpen kedvezőbb a gazdálkodásra, esetileg a tavaszi aszály enyhítésére. Amennyiben a támogatási feltételek teljesítése érdekében is végzi el valaki, úgy azt a cselekményt követő 15 napon elektronikus úton belül kell!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?